Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекари съобщават за ''необясними'' случаи на нов хепатит при деца в Европа и САЩ

Две от диагностицираните в САЩ деца се нуждаят от чернодробна трансплантация

Янка Петкова 20 април 2022 в 10:19 5566 0

Снимка Pixabay

Лекари от Дания, Ирландия, Холандия, Испания и САЩ, съобщиха за "необясними" случаи на хепатит при деца, предаде Би Би Си. Специалистите все още не могат да определят какво ги предизвиква.

Европейският център за контрол на заболяванията (EЦКЗ) не уточнява колко случая са открити общо в четирите европейски държави, но Световната здравна организация (СЗО) обяви, че не по-малко от пет са диагностицирани в Ирландия, а други три - в Испания. От организацията прогнозират увеличаване на заразените в следващите дни.

Разследванията на причините за инфекциите продължават във всички европейски страни, където са съобщени случаи, съобщи EЦКЗ.

Преди седмица за повишаване на честотата на заболяването при младото население, алармираха специалисти от Великобритания. Обединеното кралство е мястото, където е съобщен най-голям брой случаи - общо 74 регистрирани досега.

Агенцията за здравна сигурност в страната обяви, че обичайните вируси, които причиняват инфекциозен хепатит (хепатит А ... Е), не са открити сред заразените.

В САЩ отделът за обществено здраве на Алабама потвърди за открити девет случая при деца на възраст от една до шест години, две от децата се нуждаят от чернодробна трансплантация. Провеждат се разследвания на подобни случаи в други щати, уточниха оттам.

Изследователите търсят причинителя и смятат, че е възможно инфекциите да са предизвикани от обикновен аденовирус. Аденовирусите са семейство вируси, които предизвикват заболявания като настинка, повръщане и диария.

От агенцията във Великобритания съобщиха, че се търсят и други възможни причини за инфекцията, като не е изключено сред тях да е COVID-19. Експертите отричат да има видима връзка с ваксините срещу коронавирус. 

Хепатитът е възпаление на черния дроб. Възможно е болестта да възникне след преболедуване на вирусна инфекция, излагане на определени химични вещества, злоупотреба с алкохол, наркотици или да е причинена от генетично заболяване.

Има пет основни типа хепатит, предизвикани от специфични вируси - известни като A, B, C, D и E - но никой от тях изглежда не е причинил възпалението на черния дроб, наблюдавано при тези деца.

Някои видове хепатит могат да преминат без да създадат сериозни проблеми, докато други могат да причинят дълготрайно увреждане.

Здравните власти на Обединеното кралство предупредиха родителите да внимават за симптоми на жълтеница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!