Стотици хиляди бързат да се ваксинират във Франция заради затягането на мерките

OFFNews 13 юли 2021 в 12:50 852 0

Снимка pixabay

Стотици хиляди хора във Франция се впуснаха да си запазват часове за ваксинация срещу коронавируса, след като президентът предупреди, че неваксинираните ще бъдат изправени пред ограничения, целящи да забавят разпространението на варианта Делта.

Еманюел Макрон представи нови обширни мерки за борба с повишаването на броя на инфекциите и заяви, че засега ваксинацията няма да бъде задължителна, но подчерта, че ограниченията ще се съсредоточат върху тези, които не са ваксинирани.

Президентът заяви, че здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември или ще има последствия за тях.

Станислас Ниокс-Шато, който ръководи един от най-големите уебсайтове, използвани за запазване на час за ваксинация, разказа пред Радио Монте Карло, че има рекорден брой посетители след съобщението на президента.

"Записани са почти милион часове за ваксинация, което означава, че са спасени хиляди животи", заяви здравният министър Оливие Веран пред телевизия BFM.

Макрон заяви в понеделник, че здравният сертификат, необходим за посещение на мащабни събития, сега ще се използва много по-широко, включително за влизане в ресторанти, кина и театри.

Сертификатът ще се изисква и за пътуване с влак и самолет на дълги разстояния от началото на август, което ще даде допълнителен стимул на хората да се имунизират с идването на летния отпускарски сезон. 

Забавянето на темпът на ваксинация и рязкото нарастване на новите случаи заради разпространението на силно заразния, доминиращ в момента вариант Делта, принудиха правителството да преосмисли стратегията си.

След спада от повече от 42 000 заболели на ден в средата на април на по-малко от 2000 заболели на ден в края на юни, средният брой на новите случаи във Франция отново се повишава, като сега е близо 4000 на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!