Смъртоносният вирус Зика може да унищожава ракови клетки

OFFNews 20 януари 2020 в 13:38 3539 0

Снимка Pixabay

Смъртоносният вирус Зика, който унищожава клетките на главния мозък, може да бъде използван за лечение на рака. Откритието е на две експертни групи от САЩ, чиито изследвания са публикувани в научните списания Cell Reports и Сеll Stem Cell.

Вирусът Зика предизвика пандемия в Южна, Централна Америка и Карибския басейн. Симптомите му са треска, главоболие и болки в ставите. Най-опасен е за ембрионите, тъй като забавя развитието на мозъка им и децата се раждат с много малки глави.

Два екипа на Калифорнийския университет в Сан Диего, независимо един от друг, се опитали да разберат каква е ролята на клетъчните рецептори интегрини след като вирусът Зика попадне в човешките клетки. Молекулите на интегрините се разполагат по повърхността на клетките и могат да участват във формирането на различни тумори. Освен това те могат да служат като „врата“ на клетката за някои вируси.

С различни изследователски методи – на редактиране на генома CRISPR-Cas9 и с използването на антитела, била установена важната роля на интегрин αvβ5. Учените изяснили, че точно с негова помощ вирусът Зика инфектира човешките клетки.

Експертите опитали да блокират интегрин αvβ5 в мозъка на гризачи с глиобластом – най-разпространената форма на рак на мозъка, както и в образци на човешки мозък със същото заболяване. И в двата случая опитите били успешни.

Така доказали, че "препрограмирайки“ вируса, той може да бъде насочен към раковите клетки и да им попречи да се превърнат в метастази. „Раковите клетки се блокират и активността им затихва“, казва ръководителят на втората научна група Джеръми Рич.

В бъдеще учените планират да изяснят може ли със същите методи да бъдат блокирани и други вируси. В момента те усъвършенстват метода на модификация на вируса Зика, за да го използват за потискане на активността на раковите клетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови