Смъртността сред ваксинираните с COVID в България е 0,05%

Важно е маската да не виси като пиратска обеца или вратовръзка, казва д-р Гергана Николова

OFFNews 22 септември 2021 в 09:23 7836 39

В момента имаме само 26% свободни COVID легла за София. Откакто се произвеждат ваксини от всички заболели в столицата едва 13 имунизирани са влезли в болница. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на БЛС.

Смъртността сред ваксинираните от коронавирус е 0,05%. Това е достатъчно показателно, че ваксината действа.

По думите й трябва поне да спазваме елементарни мерки.

„Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка”, уточни лекарят.

Тя разказа и за пореден случай на неспазване на мерките.

„Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?”, каза още Николова.

И допълни, че друг много сериозен проблем у нас са неработещите COVID зони.

„Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано”, коментира общопрактикуващият лекар.

Според учителя Петър Велков скритата заболеваемост е наистина драстична.

„Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и нисък ваксинационен процес. Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поединично. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото. Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва. Всекидневно умират между 50 и 100 души. Започваме с лека ръка да затриваме населението. През уикенда починаха две деца на 7 и 9 години от коронавирус”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

39

ваксиниран

23.09 2021 в 10:30

Не знам как си вярвате - те поставяха по 3 милиона дози на ден, щяли да ги забраняват...

1331

33

ваксиниран

22.09 2021 в 15:50

Ама не можеш да орпостяваш така и да разчиташ после на сметките. Моделът е точен колкото са точни презумпциите отдолу.

Основният проблем на твоят модел е че взимаш единични дни и правиш генерални изводи след това. Трябва да анализираш някакъв период - примерно, месец преди и месец след пика - че да има някаква статистическа значимост.

Това, че не взимаш ваксинираните, пък, означава, че сравнението ти е неподходящо - съотнасяш едни към други числа, които са несъотносими. На английски това го наричат "да сравняваш ябълки с круши".

Съгласен съм, че фармацевтичните компании са печалбари и мошенници - колко от собствениците станаха милиардери покрай тая пандемия. Това с третата доза е абсолютно необосновано - поне докато не се появи вариант, за който текущите ваксини не работат (като при грипа).

Но ваксините им работят и предпазват. Това, че нямаш доверие на доказано мошеннически сектор от икономиката не означава, че е приемливо да си дадеш живота, или здравето, за да си в опозиция.

1331

30

ваксиниран

22.09 2021 в 15:32

Ако видиш последните данни, от преди 2 дена, в Израел 2/3 от сериозните случаи са сред неваксинирани.

Трябва да вземем предвид и некачествените Пфайзер ваксини от началото на годината, както и фактът, че не всички развиват имунитет след ваксинация.