След 5 години половината от хората няма да има общопрактикуващи лекари

Голяма част от заразените изкарват инфекцията с 2-3 дни почивка вкъщи, посочи д-р Виктория Чобанова

OFFNews 20 януари 2022 в 11:16 2270 0

След 5 година половината от хората няма да имат общопрактикуващи лекари, прогнозира по bTV д-р Виктория Чобанова, председател на сдружението на общопрактикуващите лекар в София област.

Според д-р Чобанова има грешки при управлението на COVID кризата, а най-високата цена са платили общопрактикуващите лекари, сред които има най-много жертви от съсловието.

Тя добави и че COVID зоните не функционират и че едва 1% от хората имат достъп до тях.

„Няма една COVID зона у нас, която да работи по начина, по който е регламентирана амбулаторната процедура. Има зони, в които няма преглед, а се правят само тестове и изследвания, в някои се правят допълнителни изследвания. Но няма нито една, в която да се поеме наблюдението и телефонните консултации и вторичния преглед, няма и безплатни лекарства за коронавирус“, обясни Чобанова.

Тя коментира и заболеваемостта, като поясни, че заразените с коронавирус у нас са 3 пъти повече, отколкото реалната статистика показва. По думите й освен с вируса, в момента лекарите се борят и с паниката и притеснението на хората, натрупано с месеците, в които сме в епидемия.

„Нека да не мислим, че при толкова голяма заболеваемост, до края на годината всички ще умрем, това далеч не е така. Сега хората предпочитат да не бъдат карантинирани, затова не се изследват, за да не излязат положителни. Остават вкъщи за 2-3 дни и им минава. Има и хора с положителни тестове, но не всички са болни. Част от положителните тестове са на ученици, които са пуснати на училище от своите родители, защото са здрави според тях и реално нямат оплаквания“, сподели още д-р Чобанова.

Тя обърна внимание и на лечението, като посъветва да се доверим на един лекар, а не на няколко, за да не се случи, че взимаме пет различни лекарства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков