Швейцарската здравна система не била готова навреме, та нашата ли?

OFFNews 04 декември 2020 в 22:44 4552 2

Нямаше подготвена здравна система в света, ако погледнете и на Запад, и на Изток. Всяка една от здравните системи се задъхваше. Считате ли, че Швейцария - всички знаем какво може като държава, която е подобна на България - не се е подготвила навреме, та интензивните им легла свършиха, заяви в "Панорама" на БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Имаме достатъчен брой легла, ние сме на една от водещите позиции в Европа по болнични легла на човек от населението. Имаме апаратура, достатъчно медикаменти и центрове за плазма. Проблем има с персонала, твърди Ангелов.

По думите му по-строгите мерки са наложени у нас навреме: "Отложихме във времето, защото заболеваемостта към онзи момент беше ниска. Планът, по който работим и следваме: увеличаването на строгостта на мерките започва тогава, когато България достигне нива на заболеваемост не по-ниски от 600 на 100 000 души"

Относно високата смъртност у нас след заразяване с коронавирус Ангелов заяви:

"Следим всяко едно число със сериозна загриженост. От анализа, който наблюдаваме, виждаме, че голяма част от българските граждани, попадащи в тази статистика, имат много придружаващи заболявания. България държи водещите места по сърдечно-съдови заболявания. Българската нация има сериозни здравословни проблеми. Имаме недобра медицинска култура и точно тук трябва да работим". 

Той е категоричен, че е поел ангажимент, който ще изпълни: "Ще представя план за здравето на нацията, който ще съдържа линията на човешкия живот от раждането до смъртта и необходимостта от допълнителни здравни събития в областта на профилактиката. Те ще подобрят демографските показатели на нацията ни."

COVID-ваксините у нас, антигените тестове и е-здравеопазването

Имаме договори за четири ваксини от четири фирми. Започва атаката на човечеството срещу коронавируса - ние ще го победим, благодарение на ваксините, каза здравният министър.

Проф. Ангелов коментира и казуса с положителните резултати от антигенните тестове, които не влизат в статистиката. Не можем в момента да приемем антигенните тестове, защото това не среща разбиране у всички професионалисти - нашите и европейските лекари към момента не дават препоръка антигенните тестове да бъдат приравнени с PCR тестовете, обясни той.

Обещах да има електронна рецепта и електронно направление до Нова година и ще го изпълня, категоричен е още Костадин Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12262

2

ivan bikov

05.12 2020 в 08:36

Нали беше до края на седмицата уж?

6245

1

kokoten

04.12 2020 в 23:05

Адски тъпо е непрекъснато да се сравняваме с някого....има научно-обосновани действия които ние за 8 месеца не направихме...защо ли швейцарците са на едно от последните места по смъртност,а ние летим буквално с по 150-200 човека на ден....само тъпа мутра може да има такава логика...сега предстоят ваксинациите...сигурен съм,че и тук ще се осерем....да видим тогава кой ще ни е виновен....