Ще си сътрудничим с Китай и Черна гора в здравеопазването

OFFNews 06 ноември 2019 в 15:16 904 0

Снимка МЗ

Кирил Ананиев и китайският му колега Ма Ксиаоуей подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването. Меморандум за сътрудничество беше сключен и между България и Черна гора, съобщиха от МЗ.

Това се случи по време на форум за устойчивото развитие на здравните системи на държавите от Централна и Източна Европа и Китай в рамките на Формата 17 + 1. Домакин на форума е българският здравен министър Кирил Ананиев.

Пред участниците в срещата здравният министър подчерта, че акцентът на събитието е свързан и с постигането на целите на ООН за устойчиво развитие, което е възможно най-вече чрез сътрудничество и обмен на добри практики. 

Министърът на здравеопазването на Китайската народна република Ма Ксиаоуей подчерта, че в последните години страната му е определила като водещ приоритет общественото здраве. Здравните услуги са значително подобрени, а средната продължителност на живот е увеличена на 77 години. По думите му Китай продължава с реформите в здравеопазването и затова такива срещи, като тази в София, са изключително важни за обмяна на опит, знания и добри практики.

По време на срещата във фокуса на дискусиите ще бъдат въпросите, свързани с антимикробната резистентност, здравните иновации и развитие и други водещи за сектор здравеопазване теми.

Участниците във форума излязоха и със съвместна декларация от София, в която записаха своите намерения да продължат да си сътрудничат в областта на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!