Ще дойде време ЕС да иска имунизационни паспорти, заяви премиерът

OFFNews 26 декември 2020 в 12:13 4075 0

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19.

Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов. 

Той показа на премиера картите, които ще получават имунизираните граждани. 

Това е много важно да се пази, защото ще дойде време, когато ЕС ще искат имунизационни паспорти. Ще кажат кой е ваксиниран, кой не е, както сега искат PCR, така че да не се наложи да се ваксинират пак, пазете данните, заяви Борисов. 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови