Семерджиев: Новият пандемичен план няма да доведе до добри резултати

Вместо да запазим здравите, ще взимаме мерки чак в 3 и 4 фаза, коментира бившият здравен министър

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2022 в 09:56 350 1

Снимка Архив

Планът срещу COVID кризата е сериозно влошен и няма да доведе до добри резултатите. Мнението е на бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев по Нова телевизия и очерта основните проблеми пред плана.

По думите му основният критерий е броят на интензивните легла, но това е най-тежкият фактор, по който можем да се оценява развитието на пандемията.

„Пропускаме основата на тази здравна пирамида – това е първичната здравна помощ, която се оказва от общопрактикуващите лекари. Вторият етаж е извънболничната медицинска помощ. И този етаж го пропускаме. Третият етаж е болничната помощ. Има вече разкрити специализирани над 7000 COVID легла. Отиваме в клиниките по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Пропускаме и тях. И отиваме директно в интензивните легла”, коментира Семерджиев.

Според него това означава, че мерки ще се вземат чак в 3 и 4 фаза.

„Вместо да се опитаме да се опитаме да запазим здравите, да не стигаме до хоспитализация, ние казваме, че ще вземем мерки, когато видим, че интензивните легла са пълни”, коментира бившият здравен министър.

Семерджиев твърди, че още в началото на пандемията е направен лош избор.

„Всички болници бяха превърнати в инфекциозни. Това доведе до пагубни резултати. Превърнахме болниците в едва ли не дистрибутор на заразата. А е важно всички, които боледуват, но не са с COVID, да продължат своето лечение”, обясни д-р Семерджиев.

Имаме свръхсмъртност от COVID. От 39 644 само 7000 не са свързани с коронавируса, посочи той.

Друга критика към новата власт е ниският брой нововаксинирани. Д-р Семерджиев цитира данни, според които през изминалото денонощие са поставени едва 3322. По думите му в момента се поставят основно бустерни дози, което не влия на ваксинационния обхват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови