Ексклузивно Министърът коригира заповедта: сертификатите за преболедували - за 1 година, документ ще се издава и след 1-ва доза

Създават база данни на кръводарителите у нас

OFFNews Последна промяна на 15 април 2020 в 12:17 769 1

Кабинетът одобри Национална научна програма "Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции" на стойност 4 500 000 лева, съобщиха от "Дондуков" 1. 

Тази програма е разработена като продължение на изпълняваната в периода 2018-2020 г. национална научна програма "Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България", по която със средства на МОН са закупени, монтирани, инсталирани и въведени в експлоатация 6 медицинска апарата за извършване на диагностика на трансмисивни инфекции.

Националната научна програма "Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции" е насочена към: идентификация и систематизиране на информацията по отношение на разпространението на вирусите на HIV, хепатит Б и хепатит С сред кръвните донори, както и оценка на риска на същите вируси сред кръвните донори у нас чрез изследване на тяхното разпространение и честота.

Двата показателя се допълват, тъй като предоставят информация за миналия и текущия риск от инфекция.

Програмата предвижда извършването на 40 000 тествания на година и анализ на натрупаните данни от медицински изследвания и разработване на нови модели, както и софтуер за обработка на данни.

Програмата е със срок до 31 декември 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови