С пари от капачки и дарения във Варна вече имат мобилен пункт за кръводаряване

Нели Александрова 20 септември 2023 в 12:22 607 0

мобилен пункт

Снимка Нели Александрова

Първият в България мобилен пункт за кръводаряване

Първият в България транспортен мобилен пункт за кръводаряване вече е факт. Той беше купен в поредна мащабна кампания за събиране на капачки и стотинки, и с дарения във Варна, каза Владислав Николов, създател на инициативата „Аз Вярвам и Помагам“, която стои зад реализацията на идеята.

Ключовете от мобилният пункт бяха връчени на директора на Районният центът по трансфузионна хематология (кръвния център), д-р Жанина Йорданова. Автомобилът вече е регистриран и може да се използва пълноценно.

След като през февруари тази година с 260 хил. лв, събрани отново с кампании за събиране на капачки и с дарения, във Варна се сдобиха с първата с детска/неонатална линейка, това е втората подобна кауза, приключила с високостойностно медицинско оборудване, за което парите идват от капачки.

Освен от превърналото се в традиция за Варна предаване на капачки, а вече и стотинки, два пъти годишно, средства за каузата са дошли и чрез множество малки и по-големи парични дарения.

Владислав Николов пред мобилния пункт за кръводаряване

В списъка на дарителите има организации, включили се с конкретни инициативи в подкпепа на „Аз Вярвам и Помагам“, но и хора, събрали и дарили пари за благотворителната кауза на лични празници като рожденни дни, детски кръщенета и др.

Кампанията „Аз Вярвам и Помагам“ започна преди осем години като малка квартална идея и обедини десетки хиляди от 2015 г. досега.

''Ето защо събираме капачки!'': Във Варна спасиха дете с линейката на ''Аз Вярвам и Помагам''

С пари от капачки е закупена апаратура за отделението по неонатология във варненската АГ болница "Проф. Д-р Димитър Стаматов", което обслужва цяла Североизточна България и отделението по детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна - Варна" – едно от общо трите детски детски хирургични отделения в страната и най-голямото в Източна България.

Владислав Николов с екипа по кръводаряване

В подкрепа на варненската детска хирургия е и една от следващите две каузи на „Аз Вярвам и Помагам“ – за покупка на медицинска апаратура и оборудване. Втората е за покупка на втора детска/неонатална линейка. Общата сума, цел за на трите инициативи, е 500 хиляди лв.

Мобилният пункт за кръводаряване ще може да бъде видян от варненци, през целия ден, в събота на главния вход на Морската градина. На благотворителен пазар в близост ще се продават брандирани сувенири и вещи, парите от които също ще отидат за каузата, поясни Николов.

На 30 септември във Варна е поредното предаване на събрани за последните пет месеца капачаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика