''Ето защо събираме капачки!'': Във Варна спасиха дете с линейката на ''Аз Вярвам и Помагам''

Янка Петкова 22 юни 2023 в 11:58 1088 0

Дора Василева

Снимка Фейсбук/Аз Вярвам и Помагам

гл. сестра Дора Василева

"Влади.... Случи се!! Днес, благодарение на детската линейка "Аз Вярвам и Помагам" преведох дете след операция в нашата операционна, интубирано, обдишвано от мен!!" Възторжените редове са на Дора Василева, гл. сестра в Детска хирургия на МБАЛ "Св. Анна-Варна", която споделя радостта от спасения детски живот с Владислав Николов, организатор на благотворителната кампания за събиране на капачки "Аз Вярвам и Помагам", осигурила първата неонатална линейка в града.

Детска линейка във Варна. Градът събра за идеята 260 хиляди лева от капачки и дарения

Кампанията започва дейността си във Варна през 2015 г. От тогава до сега са дарени 22 медицински апарата и оборудване, а само преди пет месеца е закупена и дарена първата специализирана неонатална линейка във Варна. Тя е дарена на Центъра за спешна медицинска помощ в града.

Преди дни в АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов " Варна се ражда бебе с малоформации. Оказва се, че новороденото има спешна нужда от операция. Два дни по-късно с помощта на дарената неонатална линейка д-р Златина Панделиева - началник отделението по неонатология в лечебното заведение, превежда бебето, което е само на два дни, в Детската хирургия на МБАЛ "Св. Анна".

Веднага след пристигането на линейката "Аз Вярвам и Помагам" в Окръжна болница детето е поето от д-р Румен Христов, който извършва животоспасяващата операция. Няколко часа по-късно сестра Дора Василева, която е съпровождала десетки бебета и деца до София, връща новороденото отново в СБАГАЛ "Проф. Д-р Димитър Стаматов-Варна" за наблюдение и дотглеждане.

Случи се така, че всички места, отделения, медицински институции и болници, където сме дарявали апаратури, оборудване и принадлежности, бяха ангажирани и работеха в тясна свързаност в това да помогнат на поредното бебе. Сърдечни благодарности за професионализма на всички в СБАГАЛ "Проф. Д-р Димитър Стаматов-Варна", МБАЛ "Св. Анна-Варна" и ЦСМП-ВАРНА. Изпращам Ви публикацията ни от нашата официална страница във фейсбук Аз Вярвам и Помагам от снощи с надежда и вярва, че Вашата публична подкрепа ще помогне повече хора да се включат в кампания "Аз Вярвам и Помагам" и да постигнем още много добрини! История от капачките... история от живота... Ето защо събираме капачки и стотинки! За бебетата, за децата, за живота! Поклон пред всички лекари, специалисти, сестри, персонал, шофьори и всички, които дават живота си в името на нашите и вашите деца! Желаем здраве и много сили на малкият пациент и неговите близки!Настръхвам докато пиша тези редове, но това е реалност от днес 21.06.23 в град Варна, , завършва писмото си до OFFNews Владимир Николов.

Кои са каузите на кампанията "Аз Вярвам и Помагам" и как да ги подкрепите можете да прочете във фейсбук страницата ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки