РНК-ваксините могат да се слагат дори на безсимптомни носители на COVID-19

Хора, които са алергични към храни и лекарства, трябва да се въздържат от ваксиниране, твърди единственият българи в Европейската агенция по лекарствата

OFFNews 22 декември 2020 в 18:34 950 0

РНК-ваксините ( каквито са ваксините на Пфайзер и Модерна) могат да се слагат, дори ако човек е скрит носител на вируса - твърди проф. Илко Гетов, представителят на България в комисията за лекарствени продукти "ЕМА", одобрила ваксината.

Оказва се дори, че ваксината стопира развитието на заболяването.

Според проф. Гетов научната общност на Европа е успяла да проследи и да коментира резултатите от всеки етап на разработките на ваксините, тъй като те са били свободно достъпни.

"Имаше много моменти, които ние уточнявахме в хода на нещата, включително, например, колко минути трябва да бъде наблюдението на пациента в звеното където се прави имунизацията след като тя е направена физически. Някои колеги искаха това да бъде два часа, други искаха да няма такова наблюдение. И в крайна сметка ние приехме решението минимум 15 минути след фактическото ваксиниране и приложението на ваксината, пациентът да остане под наблюдение в звеното с цел предотвратяване на появата на т.нар. бързи алергични реакции", казва професорът.

По думите му хора, които са имали поне една алергична реакция към храни и лекарства в живота си, трябва да се въздържат от ваксиниране.

Той уточни, че РНК-ваксините са нов клас препарати, които в бъдеще ще се използват и за производството на други лекарствени продукти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови