Резултатите от промените в Спешна помощ видими до края на годината

OFFNews 08 май 2014 в 10:54 1432 0

Таня Андреева

Резултатите от модернизацията на Спешна помощ ще могат да се видят до края на годината. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Таня Андреева.

Ще бъдат изградени най-малко два-три национални болнични комплекса, в които медицинското оборудване и организацията на работа ще бъдат подобни на тези в „Пирогов“, така че до една година ще има реален резултат и хората ще го усетят, допълни Андреева.

Основните проблеми в Спешната помощ в момента са заплащането и условията на труд, коментира Андреева, като уточни, че заплатите на медиците бяха увеличени в началото на годината и се очаква това да продължи.

В рамките на бюджета, с който разполага здравното министерство, поетапно всяка година ще се увеличават заплатите поне с 10%, подчерта е Таня Андреева.

По думите на здравния министър през последните 10 години е имало само едно увеличение на заплатите в Спешна помощ, което е станало факт след протест на медиците. Същото е положението в психиатричните клиники и в домовете за медико-социални грижи, каза Андреева.

Андреева е категорична, че се спекулира с липсата на медицински кадри в България и с отлива на специалисти извън страната.

В България работят 29 000 лекари, което отговаря на европейските стандарти. Тези проблеми съществуват навсякъде. Сега дори в Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ. При нас тези проблеми са се задълбочили, защото с години не е правено нищо, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!