Рецептите за домашно лечение на COVID-19: От 18 лекарства само 9 са безплатни, а 3 липсват

OFFNews 23 септември 2021 в 10:05 5767 0

Снимка Pixabay

"18 са лекарствата в списъка за домашно лечение, които НЗОК изплаща. От тях 9 са напълно безплатни, а 3-4 отдавна липсват на пазара." Това каза по Нова телевизия Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

"Всички 18 лекарства са в реимбурсирани групи, но напълно безплатни са 9. От тях 3 ги няма, значи остават 6. Освен всичко друго, не беше казано, но те се предписват еднократно – до три лекарства на рецепта и само за здравноосигурени. Всички тези лекарства имат терапевтични курсове, които не трябва да се надвишават – до 10 дни. Ако боледувате 1 месец за останалото време трябва да си ги купите", уточни Николай Костов.

По думите му на пазара трайно липсват антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта) и това е факт отдавна. Здравното министерство е забранило износа им късно и сега е невъзможно да бъдат намерени в аптеките, посочи той.

Николай Костов каза още, че "зелени коридори" за пациенти с коронавирус, които сами купуват медикаментите за лечението си, отдавна няма, тъй като са затруднявали достъпа на останалите клиенти до аптеките.

Безплатни лекарства получават преминалите през COVID зоните, които служебният екип на здравното министерство обяви като мярка, с която ще се намали натиска върху болниците. Те се разкриват в медицински центрове и ДКЦ и за да работят според пакета за амбулаторно лечение на коронавирус, трябва да имат сключен договор с НЗОК.

Според предварителните заявки в тези зони пациентите могат да получат до 2 прегледа, безплатни изследвания, рентген и лекарства. На практика обаче част от обявените в списъка на МЗ 56 зони (при амбиция да станат 150) все още функционират като лаборатории, в които се правят антигенни тестове, а пациентите с коронавирус се насочват към личните лекари, които ги консултират по телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови