Разрешиха поставянето на бустерна доза от ваксината на ''Модерна''

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2021 в 10:29 573 0

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) заяви, че проучването ѝ е показало, че подсилващи дози от ваксината 'Модерна" може да бъдат поставяни на лица, навършили 18 години, най-малко шест месеца след втората доза, предаде Ройтерс.

По-рано този месец здравните власти на ЕС одобриха поставянето на бустерни дози от ваксината на "Пфайзер" и препоръчаха поставянето на бустерни дози от "Пфайзер" или "Модерна" на лицата с отслабена имунна система.

Страните членки бяха оставени да решават сами дали останалите граждани трябва да получат подсилваща доза.
Европейската агенция по лекарствата заяви днес, че провеждането на кампаниите за ваксинация остава от компетенцията на националните здравни власти.

Подложени на натиск да съживят икономическата си активност, да се борят с по-заразния вариант Делта и да избегнат локдауни през зимата, няколко страни-членки започнаха кампании за поставянето на бустерни дози, преди агенцията да обяви препоръките си.

В различните държави бяха възприети различни подходи кой има право на бустерна доза. ЕАЛ обяви, че следи риска от поява на много рядко срещани странични ефекти след поставянето на бустерни дози. 

САЩ разрешиха поставяне на бустерни дози от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън", припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови