Раздават турските маски и защитни облекла първо на инфекциозните отделения и болниците със заразени

OFFNews 11 март 2020 в 14:09 2589 0

Защитните средства, които пристигат като дарения от Турция, ще бъдат приоритетно разпределени в лечебните заведения, в които има инфекциозни отделения, както и там, където има заразени с коронавирус и където има наблюдение на болни, които са с подозрение за заболяване. Това съобщи по БНР зам.-здравният министър Жени Начева и уточни, че около 15 часа се очаква втори ТИР със защитни средства от Турция.

Тази сутрин в Белодробната болница в София са доставени 100 предпазни гащеризона, 300 маски, 100 калцуна, 50 очила - това са 50 комплекта предпазно облекло. По думите ѝ това е напълно достатъчно за извършване на дейността на медицинското заведение.

Разширява се броят на местата, където се правят тестове за коронавирус и има достатъчно обучени специалисти, които да обработват тестовете и да диагностицират съответните резултати, каза още тя. Според нея солидарността и липсата на паника ще помогнат за овладяването на ситуацията. Тя благодари на лекарите инфекционисти и на всички останали медици и здравни специалисти, които са заявили желание да помагат в критична ситуация, "каквато в момента не съществува".

"За момента нещата са овладени, но важно е да запазим солидарността", каза Начева.

Има 700 хиляди легла и още толкова могат да се осигурят за прием и грижи на пациенти, добави тя.

Във връзка със съмненията дали бюджетът на НЗОК ще издържи при случай на разрастване на епидемия от коронавирус, Начева заяви, че Здравната каса разполага със средства в оперативния си резерв, които са като буфер и при нужда могат да бъдат използвани.

Зам.-министър Начева отново призова да се спазват превантивните мерки, препоръчани от СЗО, за недопускане на драстично нарастване на случаите на зараза с коронавирус.

Нуждите на българския пазар от дезинфектанти са задоволени от български фирми, уточни тя и посочи, че започва производство на предпазно облекло от български фирми, пренасочили дейността си към здравната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!