Растителна диета подобрява сексуалното здраве при мъже с рак на простатата

OFFNews 14 февруари 2024 в 08:40 706 0

растителна диета

Снимка Pixabay

Растителна диета

Диета на растителна основа може да е свързана с подобряване на сексуалното здраве при мъже, лекувани от рак на простатата, предаде ДПА, като цитира данни от ново изследване.

Според резултатите консумацията на по-малко месо и млечни продукти, но на повече плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки, е свързано с намаляване на често срещаните странични ефекти при пациенти с това заболяване, включително еректилна дисфункция и загуба на контрол върху пикочния мехур.

Учените твърдят, че резултатите дават надежда на хората, които искат да подобрят качеството си на живот с една проста промяна след лечение на заболяването. Изследователите оспорват погрешното схващане, че консумацията на месо повишава сексуалната функция при мъжете, отбелязва ДПА.

Нашите открития дават надежда на хората, които търсят начини да подобрят качеството си на живот след претърпяна операция, лъчетерапия и други лечения при рак на простатата, които могат да причинят значителни странични ефекти. Добавянето на повече плодове и зеленчуци към диетата им, като същевременно се намалят месото и млечните продукти, е проста стъпка, която пациентите могат да предприемат, казва водещият автор на изследването и уролог проф. Стейси Льоб от Медицинския център "Лангон" към Нюйоркския университет.

Тя отбелязва, че получените резултати допълват дългия списък с ползи за здравето и околната среда от консумацията на повече храни с растителен произход и по-малко животински продукти.

Данните ни "също така ясно оспорват исторически погрешното схващане, че яденето на месо повишава сексуалната функция на мъжете, докато в действителност изглежда, че е точно обратното", казва проф. Льоб.

Проучването установява, че мъжете, които са консумирали най-много растителни продукти, имат по-добри резултати при изследванията на сексуалната функция в сравнение с групата, която употребява най-малко такива храни, отбелязва ДПА. Резултатите показват също по-добри показатели по отношение на здравето на уринарния тракт.

Освен това резултатите за хормоналното здраве, които оценяват симптоми като ниска енергия и депресия, са по-добри на тези, чийто хранителен режим е бил с най-много растителни продукти.

Анализите обхващат повече от 3500 мъже с рак на простатата. Пациентите са разпределени в пет групи в зависимост от съотношението между растителните и животинските храни, които мъжете са посочили, че консумират.

Данните от проучването са публикувани в изданието Cancer.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика