Пулмолог: Все още идват хора, които не вярват че COVID-19 съществува

OFFNews 02 декември 2020 в 08:42 2246 1

"Все още при нас идват хора, които не вярват че COVID-19 съществува". Това каза по bTV пулмологът д-р Бруск Халил, завеждащ ковид отделението във Втора МБАЛ София.

По думите му пациентите изчакват до последния момент, за да потърсят лекарска помощ, което при тази инфекция може да бъде фатално.

Специалистът разказа за пациент, когото в продължение на осем дни е убеждавал, че е за болница, но е срещнал пренебрежение. В момента същият болен е в лечебното заведение в тежко състояние, след като екипът едва е успял да го спаси.

"Хората подценяват болестта, не вземат нещата сериозно. Когато стигнат до дихателна недостатъчност, тогава търсят нашата помощ“, казва д-р Халил.

Той съветва болните да се консултират със специалист още при първи симптоми на дихателна недостатъчност – задух, болки в гърдите и температура.

Д-р Халил каза още, че наложените мерки са адекватни и необходими. Той прогнозира, че е възможно да има трета вълна през следващото лято, когато антителата на повечето преболедували ще изчезнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови