Проверка в Майчин дом за незаконно изнесени данни на пациентка

Одитът на болницата е показал, че тя е в добро състояние, но има проблем с ръководството ѝ, заяви здравният министър пред журналисти

OFFNews 22 юни 2023 в 16:08 808 0

Майчин дом

Снимка Архив

Майчин дом

В болница "Майчин дом" започва вътрешна проверка по сигнал, подаден от Националната пациентска организация, за неправомерно изнасяне на лични данни от медицинска документация. Това съобщиха от лечебното заведение пред БТА.

Сигналът до Националната пациентска организация е подаден от пациентка, лекувана в "Майчин дом", през последния месец. За резултатите от проверката ще бъдат сигнализирани Министерството на здравеопазването и прокуратурата.

Ръководството на болница „Майчин дом“ създава комисия за проверка на случая, в която са включени представители на Българския лекарски съюз и на пациентски организации.

От болницата са сезирали и Етичната комисия към Българския лекарски съюз. Повторно към всички служители е разпространена заповедта от 2018 г. за съхранение на лични данни и спазване на изискванията и процедурите.

По-рано днес, в кулоарите на парламента Хинков заяви, че последният одит на АГ болницата показва, че тя е в добро състояние, но има проблеми с управлението.

В отговор на въпрос дали ще бъде сменен директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов, министър Хинков каза, че трябва да се срещне с целия състав на лечебното заведение, за да прецени обективно и да разбере от какво произтича напрежението там.

Министър Хинков допълни, че вече се е срещал с представители на синдикат "Защита", а предстои среща и с представители на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

В края на май т.г. министърът на здравеопазването в служебното правителство Асен Меджидиев каза пред депутатите от комисията по здравеопазване, че е назначил одит в "Майчин дом". Дни преди изслушването на министър Меджидиев от синдикат "Защита" организираха протест заради "оказване на административен натиск" от страна на директора върху служителите в болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!