Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проверяват държавните болници за закупени лекарства

OFFNews 06 януари 2023 в 09:49 734 0

болнична стая

Снимка Unsplash

Проверките са предизвикани от доклад на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, изискан през лятото на 2022 г.

Назначени са проверки в държавните лечебни заведения за спазване на здравното законодателство при предписване и закупуване на лекарства, съобщи в парламента в четвъртък служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Проверките са предизвикани от доклад на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, изискан през лятото на 2022 г., предаде БТА. 

Анализът за лекарствени продукти, закупени от лечебните заведения за болнична помощ, които не са разрешени за употреба в България или за лекарствени продукти без утвърдена цена, е възложен на националния съвет на 13 юли м.г. Информацията, която Министерството на здравеопазването е изискало от тогавашния председател проф. Гетов, включително и с писмо, съдържа цените и количествата на всички лекарствени продукти от 2019 до 1 юли 2022 г., коментира още Асен Меджидиев.

Въз основа на резултатите от доклада дирекция "Лекарствена политика"  е внесла предложение за подобряване на организацията и нормативната база, свързана с осигуряване на лекарства, които не са разрешени за употреба в България и са без утвърдена цена. Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на блицконтрол в ресорната парламентарна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews