Проучване: Ремдесивир и хидроксихлорохин не намаляват смъртността от COVID-19

OFFNews 16 октомври 2020 в 10:47 11416 0

Снимка Pixabay

Медицинският препарат ремдесивир (remdesivir) няма съществен ефект за намаляване на смъртността от COVID-19, сочат заключенията от дългоочакваното клинично проучване Solidarity (Солидарност) по инициатива на Световната здравна организация (СЗО).

Резултатите са обезкуражаващи предвид надеждите за скорошно намиране на ефективно лечение на болестта.

Проучването е проследило ефекта от ремдесивир и още три потенциални лекарства при 11 266 хоспитализирани пациенти. Нито едно от тях не е повлияло значително за намаляването на смъртността сред тях или да понижаване на броя нуждаещите се от изкуствено обдишване, съобщава "Файненшъл таймс", като се позовава на копие от доклада със заключенията.

“Ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон изглежда има недостатъчен ефект за намаляване на смъртността при хоспитализираните пациенти", пише в доклада.

Резултатите показват и че тези препарати не намаляват чувствително продължителността на болничния престой на заболелите.

Все още проучването не е минало независима експертна оценка, уточнява "Файненшъл таймс".

Американската фармацевтична компания Gilead коментира пред Ройтерс, че заключенията в доклада са непоследователни, констатациите са преждевременни и че други проучвания са потвърдили ползите от ремдесивир.

По-рано тази седмица правителството у нас обяви, че ще отпусне 5 милиона лева, за да купи ремдесивир за лечение на коронавируса. В сряда бяха отпуснати 2,1 милиона лева - за 2500 флакона от лекарството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!