Мерките няма да се затягат въпреки ръста на COVID. Започват масови проверки по магазините за маски

Купуваме 2500 флакона ремдесивир, правителството отпусна 2.1 млн. лева за тях днес

Александра Маркарян 14 октомври 2020 в 14:59 5226 3

"Не възнамеряваме да затягаме мерки. (...) Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та, няма да се прилагат някакви ограничителни мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност." Това заяви министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов днес въпреки данните, показващи всекидневно увеличаване на заразените с коронавирус у нас. Министърът ги коментира с думите, че ги следи със загриженост и използва възможността да разкритикува чрез медиите неспазването на изискванията за носене на лични предпазни средства от хората.

"Голяма част от мерките в България - такива, каквито са към момента - не се спазват. За да не използвам думата масово, ще кажа, че има места, където не се спазват" - заяви д-р Ангелов и посочи как здравните власти противодействат: от няколко седмици РЗИ проверяват закрити обществени места, където хората са длъжни да носят маски. Вчера те са били 29. Имало е такива в няколко големи търговски обекта в София, където са били съставени 31 акта - 15 на продавачи и 16 на граждани.

"Същото ще започне да се прилага масово във всички области на територията на България - предупреди той. - Ако ние всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които също да бъдат подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека се съсредоточим върху действащите в настоящия етап мерки, които касаят затворените помещения, носенето на маска, спазването на стриктна дезинфекция, миенето на ръце или използване на дезинфектант, както и спазването на дисциплина. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но за да бъде победена, ни трябва, на първо място, разум, на второ място да я борим с интелект и с дисциплина от всички нас като граждани и хора.

След брифинга ще имам среща с представителите на заведенията. Ще обсъдим с тях спазването на мерките, които са задължителни и какъв е контролът, който те осъществяват като собственици на тези заведения. Ще обърнем още веднъж внимание какви са изискванията, какво трябва да се прави и ще проверяваме дали тези мерки се спазват."

Системата

Имаме готовност да разкрием над 8000 болнични легла плюс още 1200 за интензивно лечение, посочи министърът. Според него националната осигуреност с легла е добра, но има области със затруднения. Като такива посочи Бургас и Благоевград.

Има обаче недостиг на медицински специалисти.

"Наистина имаме недостиг на лекари и вече преумората си казва думата, но няма да се откажем и ще работим до последно, за да се справим с тази инфекция", каза министърът. "Ще се справим благодарение на общите усилия на всички лекари - не само пулмолози, инфекционисти, анестезиолози и реаниматори. Много лекари от профилни специалности се включват и помагат", допълни той.

Към 13 октомври в 1307 болни от COVID-19 са настанени в болници за лечение, още 64 са в реанимации. Тоест имаме капацитет от достатъчно свободни легла на национална база, коментира министърът.

За да се преодолее недостигът от легла в Бургас са предприети необходимите мерки за създаването на организация по осигуряването им, увери министърът. В Търговище също предстоят мерки. В Гоце Делчев, където в пулмологичното отделение работи само един пулмолог и той е положителен за коронавирус, леглата от това отделение ще бъдат прехвърлени към инфекциозното и така ще бъдат увеличени.

Лекарство

Днес правителството отпусна 2.1 милиона лева за закупуването на 2500 флакона от лекарството ремдесивир, което е включено в протокола за лечението на пациенти с COVID-19.

Един флакон струва 345 евро без ДДС.

До момента в България са получени общо 2837 флакона чрез дарения, които са разпределени по всички РЗИ в страната. От тях са използвани 978 флакона към 12 октомври. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. 

"Всички пациенти у нас, които се нуждаят от включване към терапевтични схеми на лечение с препарата, са задоволени и нямаме нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво", увери д-р Ангелов.

България е направила новата заявка за ремдесивир и очаква доставката до 10-12 дни.

"Към настоящия момент на територията на България имаме 1779 флакона наличности, които ако се водим от този седмичен разход, биха стигнали за 3 седмици напред, тоест количествата са обезпечени. При изчерпване на медикамента в дадена област - имахме такъв случай в Бургас - много бързо създадохме организация за предоставянето на медикамента от съседна област. Нямаме притеснения по отношение на наличностите на този медикамент в България към настоящия момент", каза д-р Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

DepecheMode

14.10 2020 в 16:18

Ясно, че е въпрос на лична отговорност, но все пак не е лошо и рестрикции да има, че народът така най разбира.

10372

2

elbarbudo

14.10 2020 в 16:03

Бойче пое курс към подмладяване на нацията. По-малко пенсионери - по-малко разходи за бюджета, съответно повече приходи за шайката.

6145

1

kokoten

14.10 2020 в 15:36

...шанса ви,тъпаци е народа да се стегне и да спазва ограниченията....вас хич би няма в борбата с каквото и да е било,благопожеланията на министъра са израз на тотална некомпетентност...правителството е длъжно да следи за стриктното прилагане на създадените от самото него мерки,а сега няколко журналисти говорят за това,а пръдльовците от властта се правят,че няма проблеми...има проблеми и те ще лъснат много скоро когато се задръстим от болни които няма да има нито с какво да лекуваме,нито пък ще има някой,който да ги лекува...Спазвайте мерките и ограниченията,от това зависи живота на много хора....
 
X

Да помогнем на украинските деца!