Проф. Велизарова: Ако са без придружаващи заболявания, децата изкарват COVID-19 леко

90% от постъпилите пациенти в педиатричната клиника са с неваксинирани родители

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2021 в 10:21 3024 0

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват тези, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска.

Това каза по БНТ проф. Светлана Велизаровa, началник на детската клиника към столичната белодробна болница.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

"Логично е тази вълна да засегне детската възраст. Причината е, че една година крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция тя няма да спре - ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в носоглътката, но, ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова.

"Децата над 15 години, тийнейджърите, трябва да се ваксинират, те са най-контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Фейсбук. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи с години", каза още проф. Светлана Велизарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови