Проф. Петя Цветкова: След 18-годишна възраст мъжете да изследват оплодителната си способност

OFFNews 20 март 2023 в 10:27 1462 0

проф. Петя Цветкова

Снимка УМБАЛ Бургас

проф. Петя Цветкова, специалист по мъжки стерилитет

Препоръчително е след 18-годишна възраст, мъжете да посетят андрологичен кабинет и да уточнят състоянието на оплодителната си способност. Това е рутинно изследване и e първа стъпка в диагностичния алгоритъм при установяването на някакви репродуктивни проблеми, и ако има такива, трябва да се проведе лечение, за да не се стига след време до инвитро процедури.

Това каза за БТА проф. д-р Петя Цветкова, учен в областта на мъжкия стерилитет. Тя работи в Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Бургас и е преподавател по физиология в Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров".

По думите ѝ мъжете обикновено идват в кабинета след като в продължение на години при двойката няма поява на дете.

Започва се лечение, което понякога е един много дълъг процес и се губи страшно много време. Представете си това каква психологическа драма е. Затова призовавам и другите специалисти, както насочват момичетата след първия цикъл да посетят гинекологичния кабинет, така да насочват и момчетата за посещение при андролог - те като бъдещи мъже и бащи също да вземат мерки и да установят има ли, няма ли проблем и да се започне навременен лечебен процес, каза проф. Цветкова.

Съветът ѝ към всички двойки с проблеми е изследването първо да започне от мъжа, с една спермограма. "Това изследване е бързо, неинвазивно и щадящо, включително и финансово. Едва след като се провери мъжкия фактор, може да се започне с изследванията на жената, които са много по-скъпи и сложни", коментира специалистът.

Проф. Цветкова смята, че навременното раждане е важно, тъй като при жените съществува физиологична и биологична граница.

Един мъж може и на 70 години да стане баща, но тук също има една уловка - колкото е по-напред възрастта, по-често се наблюдават полови клетки с различни морфологични проблеми. За да има едно нормално оплождане, доносване на бременността, живо раждане на едно бебе, от страна на мъжа, е необходимо да има зряла клетка, зрял сперматозоид, който да носи подходящата генетична информация, обясни проф. Цветкова.

Проф. Петя Цветкова има повече от 200 научни публикации в областта на мъжкото репродуктивно здраве. Автор е на книги и научни ръководства за връзката между мъжкото безплодие и определени заболявания – вродени заболявания на мъжката полова система, възпалителни заболявания на простатната жлеза, клинични и биологични фактори, влияещи върху репродуктивния процес на мъжа. Целият ѝ професионален път е посветен на изследвания в областта на мъжкия стерилитет, а преди да вземе решение да се премести окончателно в Бургас, е била професор в Българската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието