Проф. Младенов за COVID вълната: Малко са качествените интензивни звена в София

Ако се пренатовари здравната система, ще има проблем с кислорода, прогнозира специалистът

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2021 в 18:31 3328 1

Снимка Архив

Качествените интензивни звена в София се броят на пръстите на едната ръка. Това каза по bTV проф. Николай Младенов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ "Токуда".

Според него трябва и качествен персонал, който у нас е малко, а условията по думите му са "зверски", и неговият екип е принуден да работи на 200%.

В подкрепа на думите му директорът на Търговско-банковата гимназия Емилия Иванова разказа как е преминала през ужаса на осъзнаването, че е в болница с COVID-19 и как се е борила след това за всяка крачка при възстановяването си.

В края на ноември миналата година тя се е заразила с COVID-19 и е била хоспитализирана по спешност и интубирана веднага. Това е един от най-тежките случаи, спомня си професор Николай Младенов.

След завръщането си на работа, директорката успява да убеди 50% от учителите да се имунизират, 20% го преболедуват, а училището ѝ е едно от първите в София, което преминава онлайн заради много отсъстващи деца и учители.

Според проф. Младенов терапевтичните възможности за лечение на коронавирус са ограничени, затова е важно да се ваксинираме.

Затова е важно да се ваксинираме, допълни той.

"Колкото по-рано се започва лечението с ремдесивир, толкова по-голям резултат ще има. Ще излязат скоро на пазара и рекомбинантни антититела, чиято цена е огромна. Това е лекарството, с което е лекуван Доналд Тръмп, но терапията е много скъпа", обясни Младенов.

Според него може да възникне и проблем с кислорода, ако се претовари здравната система.

"При нас имаме контейнер, който събира около 9 милиона литра кислород, дневно разходите са около 500 000 литра. Това е нарастване с около 5-6 пъти. Нормално един контейнер се харчеше за 22 дни. Сега го консумираме един контейнер за няколко дена", коментира лекарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови