Проф. Кожухарова: Децата се заразяват от мама и татко, които не са ваксинирани

Безсмислено е да се говори за трета доза ваксина, когато под 20% от българите са с първа и втора, смята епидемиоложката

OFFNews 09 септември 2021 в 09:25 2035 4

"Много малко са все още случаите на хоспитализирани деца с коронавирус, но има. Те се заразяват от мама и татко, които смятат че нямат нужда от ваксина." Това каза по bTV проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на служебния здравен министър.

Тя посочи, че не повече от 100 000 деца са ваксинирани срещу коронавирус:

"От нас, възрастните, зависи присъствената учебна година. Да се ваксинираме и да помогнем на децата."

По думите на проф. Кожухарова процентът на боледуващите и умиращите от COVID-19, които имат ваксина, на фона на всички останали, е нищожен и имунизацията защитава от смърт в 97-98%:

„Прави впечатление, че ако има 34 смъртни случая, 33 от тях са на неваксинирани хора. Ваксината действително спасява човешки животи“, каза Кожухарова.

Според нея ваксиналните пробиви, когато имунизиран се разболее от коронавирус, са нещо нормално. Дори при децата ваксините от имунизационния календар не дават 100% защита.

Епидемиоложката припомни, че при по-възрастните и хората с придружаващи заболявания имунният отговор е по-слаб и това обяснява нуждата от трета доза. Кожухарова уточни, че такова решение у нас все още няма, не се е произнесла и Европейската агенция по лекарствата.

По думите ѝ разговорът за трета доза у нас е безпредметен, при положени, че под 20% са с първа и втора доза ваксина.

Проф. Кожухарова коментира и "заиграването" на политици с темата:

 „Дори на политическо ниво се вкарва темата за ваксините, което е погрешно. Бих посъветвала политиците, когато става дума за заразни заболявания и ваксинации, да се съветват със специалисти“, подчерта тя.

По повод развитието на четвъртата вълна на епидемията у нас тя посочи, че е логично да се очаква спад в областите, където има най-висока заболеваемост в момента. По думите ѝ увеличаването на случаите е по-бавно от очакваното, но високата смъртност е притеснителна.

Тя съобщи, че все още няма решение за задължителна ваксинация на определени групи, но подчерта, че като епидемиолог смята имунизацията на здравни, социални работници и учители за наложителна.

"Все още се разчита на самостоятелното решение на хората, но се безпокоя от разделението на обществото по темата", заключи проф. Мира Кожухарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

09.09 2021 в 11:54

Тая била специалист?
Че тя пациент виждала ли е или само микроскоп и епруветка?

Защото Мангъров лекува всеки ден пациенти и е на противоположно мнение!

8959

1

Станчо Панса

09.09 2021 в 09:58

А лобизмът носи високи доходи.

 
X

Да помогнем на украинските деца!