Проф. Костов: Хората над 40 да се ваксинират, за младите ползата е съмнителна

"Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда"

OFFNews 07 декември 2020 в 14:18 9551 0

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна. 

Това заяви пулмологът проф. Коста Костов по БНР. Аз самият ще го направя, каза още професорът и подчерта, че няма притеснения от особени странични ефекти.  

По думите му науката обаче е позволила да бъде поставена в услуга на политиците и уплашеното общество. 

"Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега я принудиха да направи неща, които обичайно не се случват, обясни проф. Костов и допълни: В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. 

С интерес той наблюдавал ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада и е базирана на растение. Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение, обясни медикът. Той допълни, че тази ваксина няма да стигне до нашата страна, а канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. 

Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято, каза още проф. Костов. .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови