Проф. Кантарджиев: Не ме притеснява маймунската шарка, а да не си внесем подвариант на COVID от Гърция

Няма основание за масово поставяне на втори бустер от ваксината срещу коронавирус, смята доц. Ангел Кунчев

OFFNews 25 юни 2022 в 09:28 2636 0

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка БТА/Архив

проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравни въпроси към Столична община

Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция, каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столичната община по здравните въпроси.

„Още преди десетина години казах, че човечеството трябва да е готово, че на 5-10 години, някакъв микроорганизъм от животинския свят след мутация може да тръгне по хората”, каза проф. Кантарджиев.

Случаите на маймунска вариола по света са над 4000. В тази статистика са и двата случая от България.

„Нищо страшно няма. Много добре позната е, подготвени сме за нея”, увери проф. Кантарджиев.

Той обясни и какви са симптомите: обикновено до 14-ия ден от заразяването настъпва рязко влошаване на общото състояние, около 38 градуса температура, силни болки в гърлото и мускулите, след 2-3 дни се появява първият обрив.

Обривът обикновено е първо по лицето, след това по ръцете, дланите, краката, ходилата. Най-важното е, че има подуване на лимфните възли, обясни проф. Кантарджиев и уточни - Ако има такъв обрив, а няма подути лимфни възли – това е едра шарка - едно изкоренено заболяване. От 1978 година у нас няма едра шарка, каза микробиологът.

Според него няма нужда от ваксина срещу маймунска шарка, въпреки че съществуват две.

Какво е състоянието на двамата заразени българи, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по bTV. По думите му те ще бъдат изписани и ще продължат лечението си вкъщи. При единия мъж състоянието е по-леко, при другия средно тежко, посочи той.

Маймунската шарка се доказва лесно, имаме нужните материали в НЦЗПБ, всички лечебни заведения и лични лекари имат инструкции какво да вземат къде да го изпратят. Рискът от разпространение е нисък. Вирусът е внесен от Испания и Великобритания, където имаше рейфпартита, затова и в тези страни заразените са най-много, каза доц. Кунчев.

Според него дори да има нова вълна на COVID-19 у нас, това не трябва да води до паника, тъй като заболяването се кара по-леко, не се натоварва болничната система и характеристиките на инфекцията се доближават до тези на грипа.

Той препоръча втори бустер от ваксината да си поставят хората с потиснат имунитет, в тежко общо състояние и медицинските работници.

Няма основание за масово прилагане в момента. Надяваме се към есента, ако се наложи ваксинация, да е с нова ваксина, каза доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови