Проф. Диян Енчев: Министърът на здравеопазването предизвика скандала около Пирогов

Лекарят е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно 1 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2021 в 09:01 4535 4

„Министърът на здравеопазването предизвика скандала около „Пирогов”. Не може здравният министър да си извади пред всички личната история на заболяването. После се оказа, че той не знае даже какво пише в документацията. Кой е облагодетелстваният - болница „Пирогов”, която има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв?".

Така началникът на Първа клиника по ортопедична травматология - проф. Диян Енчев, коментира разразилия се скандал по Нова телевизия.

Лекарят е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди. „Няма взети един милион лева от „Пирогов” над фиксирания бюджет. От началото на COVID кризата финансирането на всички болници у нас е на базата на фиксиран бюджет”, поясни проф. Енчев.

По думите му са възможни масови оставки на лекари. „Основната причина е несправедливостта, огорчението и обидата. Това е абсолютно обяснимо. Отношението към здравеопазването по принцип винаги е било негативно. Липсва елементарно финансиране. Едва преди 4-5 години в болницата беше извършен генерален ремонт. Това е много обидно и болезнено”, каза още докторът.

„Ако човек се замисли, собственикът на „Пирогов” можеше да дойде преди месец. Отстоянието между болницата и Министерството на здравеопазването е малко. Можеше да дойде и да говори с шефовете на всички клиники. Да постави въпросите, които той смята, че трябва да се решат. Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори смятам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката”, заяви професорът.

Той коментира и липсата на клинична пътека за лекуване на „пост-COVID-синдром”.

„Тези, които е трябвало да я направят, не са. Проф. Салчев е трябвало да задейства този процес. Навсякъде се пишеше, че заболяването може да продължи една година заради последиците. След като не си създал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършват административни нарушения. Това не е ли нарушение?”, пита проф. Енчев.

И тази сутрин медиците от "Пирогов" се събраха пред лечебното заведение в знак на протест.

Исканията им остават същите - оставка на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и шефа на НЗОК Петко Салчев, както и да бъде създадена нова клинична пътека за постковид лечение.

Те обявиха още, че ако исканията им не бъдат изпълнени, обмислят да се съберат в знак на протест и пред Президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7440

3

kokoten

20.07 2021 в 09:46

Професоре,не се излагай с тия твърдения(те са баба ми на село)....в Пирогов се краде жестоко и това,че досега не са ви проверявали като хората не е причина да говорите глупости и да отклонявате въпросите към пътеки,министри и прочее...Ясно е,че системата е пробита и тотално неефективна,но това не е причина да правите каквото се сетите за да скубнете повечко парички....и не ни навирайте в лицата огромната си готовност да лекувате ковид,мен никой не ме питаше,а ми натресоха 25 болни и ми казаха да се оправяме както можем....а по никакъв начин не може да сравняваме вашата(на Пирогов)ресурсна осигуреност с нашата....

2000

2

Нико Николов

20.07 2021 в 09:40

Вярвам на собствения си опит. През май ме оперирата по по-скъпата клинична пътека от същата група, на втория ден след операцията ме изпратиха в къщи. Изписаха ме на седмия ден. Като ми сваляха конците ми поставиха инжекция която струваше 500 лева без да ми дадат документ и без някъде да е описано какво точно са поставили. След това правих рехабилитация в същата болница по пътека, която е 7 дни и всеки ден ходех на процедури без да лежа в болницата. Става въпрос за нещо рутинно, никакъв Ковид, нкакви усложнения, така че лично мен трудно ще ме убедите, професор Енчев.

2000

1

Нико Николов

20.07 2021 в 09:20

Фалшивите хоспитализации са масова практика. И д-р Кацаров не е отишал сам, а е бил повикан от лекуващия лекар, който е предложил изследванията да се уредят така. Къде е БЛС, който представлява лекарите и е страна по Националния рамков договор със Здравната каса. Ако има проблеми и пропуски трябва да се изчистват през НРД, а не да се обвинява само едната страна и да се насъскват хората. Клиничните пътеки са били замислени като медицински стандарт за качество. Между 2002-ра и 2005-та година станаха средство за финансиране.