Протести в Пирогов: едни искат връщането на Балтов, други са обидени от отношението към болницата

OFFNews 15 юли 2021 в 09:59 3474 0

Медици от "Пирогов" излязоха днес на протест в подкрепа на освободения от длъжност директор проф. Асен Балтов и в защита на болницата. Блокирано беше движението на кръстовището пред лечебното заведение.

Според протестиращите болницата е била управлявана много добре, вземани са били бързи решения по време на ковид-епидемията. Болни с коронавирус не са били връщани, разказа лекар-специализант пред БНТ. Според друг протестиращ обвиненията към проф. Балтов имат "политически привкус".

Някои от присъстващите обаче заявиха, че протестът е в защита на болницата, а не на бившия ѝ директор. "Пирогов е на първа линия от началото на пандемията, а вместо благодарност получи обвинения. Пирогов е обиден", каза медицинска сестра.

Всички заявиха, че ще протестират "колкото е нужно", за да бъде възстановен престижът на болницата и вече бившият ѝ директор. Присъстващите носят и плакати с надпис "Пирогов не точи Касата".

Реакцията на работещите в най-голямата спешна болница у нас беше провокирана от решението на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров да освободи от длъжност Асен Балтов.

Самият Балтов коментира тази сутрин по bTV, че е научил за уволнението си от медиите. Съобщението за смяната на ръководството в "Пирогов" беше изпратено от МЗ след 17 часа вчера. В мотивите за освобождаването на досегашния директор се посочват резултатите от проверката на НЗОК. Според протоколите от нея лечебното заведение трябва да върне на здравния фонд над 1 млн. лв. които са били похарчени неправомерно.

Още с назначаването на проверката от "Пирогов" възразиха, че не става дума за обявени, но нелекувани в болницата пациенти, а за пост-ковид усложнения, заради които вече оздравели са се върнали за долекуване. В защита на спешната болница се обяви и завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.

Той заяви, че не може да става дума за пациенти-фантоми, а за хора, които са имали усложнения и посочи, че 99% от тези хора е консултирал лично.

Въпреки това в началото на тази седмица НЗОК съобщи, че в резултат на проучени 802 истории на заболяванията е установено, че не е спазен лечебно-диагностичния алгоритъм, че има отчетена неизвършена дейност, че пациенти са плащали за дейности, които се поемат от НЗОК, изписани са медикаменти, които не са били отпуснати от болничната аптека и е отчетена и заплатена дейност за пациенти, които не са лежали в болницата.

От "Пирогов" подадоха възражение по констатираните нарушения, но това не промени решението на здравния министър да смени директора на лечебното заведение. Начело на болницата беше избран проф. Иван Поромански, досегашен ръководител на Клиниката по гнойно-септична хирургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews