Проф. Чорбанов: Ще ме видите в листите на Има такъв народ, но в друг район

Според имунолога голяма част от хората са се срещнали с вируса и не би трябвало да има следваща вълна на епидемията

OFFNews 07 юни 2021 в 16:24 1644 0

Ще ме видите в листите на "Има такъв народ", но с една малка промяна, не в 23, а в 24 избирателен район, съобщи по БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той отказа да коментира решението на лидера на политическата сила Слави Трифонов, който по-рано днес обяви във Фейсбук, че няма да се кандидатира за депутат.

Достигнахме ли групов имунитет

Проф. Чорбанов отговори на въпроси за епидемичната обстановка у нас. По думите му груповият имунитет у нас е постигнат, тъй като либералните мерки и слабата дисциплина на населението са довели до това голяма част от хората да се срещнат с вируса.

По думите му наличието на ваксини е било важно, когато ситуацията е била много опасна и хора в рискова възраст и група са имали тежки усложнения и дори са починали:

Аз не съм спрял да повтарям, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна за всички. Трябва да се убеждават хората, които имат нужда да се пазят от заболяването. Но здрави хора, без клинична заболявания, прекарват леко този вирус в голямата си част, посочи имунологът.

Според него възрастните, хора с диабет, сърдечносъдови и с тежки автоимунни заболявания, трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират, но не трябва да е трагедия, че млади и здрави хора отказват да го направят.

За логиката на мерките

Няма никаква логика ваксинирани и преболедували да носят маски, категоричен бе проф. Чорбанов. 

Мерките нямат нищо общо с реалните показания. Ако имате регистрирани 50-100 заразени на ден, мерките би трябвало да бъдат отпуснати. Пълен абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в някакъв полувоенен режим, заради превантивност нещо да не се случи. Аз лично, бих посъветвал здравния министър маските да бъдат премахнати, каза Чорбанов и допълни, че ако някой се чувства застрашен, негова грижа е да вземе мерки.

Той изрази надежда, че от есента ще живеем нормално. 

Заплаха има за държавите, които бяха в строг локдаун, защото много от хората там не са се срещнали с вируса, категоричен бе проф. Андрей Чорбанов.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови