Проф. Чорбанов: Пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19

OFFNews 11 ноември 2020 в 10:14 6431 7

„Опитът показва, че пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага. Докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши". Това заяви по Нова телевизия имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН.

Проф. Чорбанов коментира и прогнозите на статистиците до какви нива ще достигнат разпространението и смъртността у нас: "Не би трябвало да се изказват ясни становища за материя, която е много специфична. Вирусното разпространение е специфично за всеки географски район, население, възраст. Видя се вече в много страни, че пълният локдаун не спира разпространението, а малко го отлага", каза той.

По думите му не знаем какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото голяма част от тях са безсимптомни. Според него паниката също оказва влияние на броя хора, които се тестват „Това прави хаоса по-голям. Много хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх. Ако зависи от мен, бих спрял масовото тестване, а ще изследвам само тези със симптоми", каза проф. Чорбанов.

Той коментира и факта, че България надмина Италия по най-много починали от COVID-19 за ден.

„Ние сме с повече хронични заболявания, живеем по-нездравословно, затова имаме толкова смъртни случаи", смята професорът.

Според него не може да се разчита на лична отговорност за това, че болните са карантинират. „Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички, защото няма такъв ресурс", каза още имунологът.

"Броят смъртни случаи, за съжаление, няма да варира много със и без мерки, защото повсеместното разпространение на практика ще удари всички рискови групи. Това, което може да бъде направено, е да се намери оптимално лечение, за да бъдат спасени повече хора", каза проф. Чорбанов.

Имунологът изказа мнение и по въпроса с лечението с кръвна плазма:

"Питали ли сте се, защо плазмата не е масово употребявана в чужбина? Защото плазмата в един доста по-малък процент спасява, а в много по-голям процент уврежда. Плазмата е индивидуална, както е индивидуален донорът – тя съдържа фактори, които за този донор може да не са патологични, но прехвърлени в друг човек да станат патологични. Става дума за комплекс от имунологични фактори."

Според Чорбанов ваксината ще бъде панацея, но за следващата пандемия, за тази няма как да се случи.

"Готова ваксина все още няма, това мога да кажа много отговорно. Фирмите производители предполагат, че ще има около 90% защита, но никой не го е проверявал. Това, което коментират, е липсата на странични ефекти.

В момента е най-важно хората от рисковите групи да се пазят, категоричен бе имунологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

7

kokoten

11.11 2020 в 16:00

Чорбанов,ти направо се насра...мислех те за по-умен....всъщност ти наистина си биолог и от медицина разбираш колкото овца от библия,епидемиологията не ти е силната страна...появата на ваксина,каквато и да е тя,ще снижи броя на заболелите до стойностите на обикновения(и необикновения) грип,лекарите ще се почувстваме доста по-комфортно при лечението на много по-малко пациенти,няма да се опаковаме като идиоти с костюми и прочее боклуци,от ковида ще остане една добра клинична пътека и толкоз...колкото по-бързо дойде ваксината,толкова по-рано нещата ще се оправят.и дори смятам че,втора пандемия от ковид ще бъде невъзможна,а при добро обхващане на населението(и при желание от него) и епидемии в страната няма да има...а засега носете маски,спазвайте дистанция и си мийте ръцете,колкото по-малко са боледуващите,толкова по-добре....

3092

6

hristohh

11.11 2020 в 12:11

Това, което аз намирам за общо между него, Мангъров, Тодоров и Първанова, е неукротимото желание да се изтъкват, да се в светлината на прожекторите, да ги "дават по телевизора". То е толкова видно при всяко тяхно интервю. Нито Симидчиев нито другите хора от БАН, които са се появявали, нямат такова държане.

3092

5

hristohh

11.11 2020 в 12:08

Не търсете някакви материални мотиви зад това говорене на Чорбанов. Той просто не може да излезе извън рамките на личната си идеология, нито може да укроти егото си. За това упорито и манипулативно твърди едно и също. Изказва се по теми, по които не е специалист, защото той е биолог, не е лекар.
Упорито заблуждава за "онази" световна декларация на "учени" срещу локдауните, която веднага беше порицана и критикувана от друг куп големи имена в медицината и биологията като неетична ... Вижте само как се държи по време на интервюта (справка бикините), особено когато до него има опонент (гледайте общото им участие със Симидчиев и вижте как се държеше Чорбанов, какви ехидни физиономии правеше и колко усилия струваше на Симидчиев да е хладнокръвен - беше извъртял глава на страни и упорито гледаше настрани от Чорбанов).

3171

4

recycle bin

11.11 2020 в 11:41

Професоре, айде да ти обясня без да съм имунулог, че пълния локдаун или други строги мерки се взимат за да спадне броя на болните и здравната система някак да може да ги поеме. Нещо което определено не се случва в момента и професорите като теб, ако имат поне малко морал, би трябвало това да коментират и за това да са загрижени, вместо да защитават нерешителността на Баце да не налага тежки мерки.
Понеже си притеснен, професоре, че доста клинично здрави хора ходели да се тестват поради паника, при 40% позитивни резултати, мисля това твърдние е абсолютно неадекватно. Нещо повече - познавам поне няколко човека със симптоми в даден момент, които не отидоха да се тестват, за да не чакат с часове на опашки.

4164

3

Egocentric Eccentric

11.11 2020 в 10:59

Да не говорим, че има доста примери от Азия, на комбинация от пълен локдаун плюс строг контрол и ограничения на влизащи в страната пътуващи, където трайно поддържат около нула случаи.

4164

2

Egocentric Eccentric

11.11 2020 в 10:52

Е нали идеята е да се отложи за да го поеме системата бе Айнщайн.

Подобни очевидни лъжи и манипулации аз немога да си представя как предполагаемо интелигентен човек може да разпространява чистосърдечно.

Единственото ми обяснение е че има допълнителна мотивация в тези говорители на послания в полза на икономически интереси.