Проф. Балтов: Информационната система вече работи перфектно, данните постъпват от 77 точки в страната

OFFNews 08 юни 2020 в 10:26 2156 0

Данните от единната информационна система постъпват едновременно от 77 точки в страната. В нея са включени болниците, лабораториите и районните здравни инспекции (РЗИ). Това обясни по БНТ проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Системата, в която сме включени от самото й създаване, при нас е разположена във вирусологичната лаборатория. Колегите въвеждат данните веднага след като излязат тестовете. Стремим се това да стане още същия ден. С предимство се попълват положителните резултати, а след това отрицателните, които се наливат в един общ файл в системата, уточни шефът на "Пирогов".

Той обясни и защо единната система е отчела 12 смъртни случая повече при старта си: "Това се случва, защото понякога пациентът е починал преди да са му излезли резултатите и може би в бързането и заради това, че постоянно се вкарват нови резултати, се забравя да бъде попълнено или просто впоследствие е потвърдено, че човекът е починал от COVID-19. Системата е вече е уеднаквена и работи перфектно."

Нормално е да има първоначално забавяне, защото вкарването на данните на един пациент понякога отнема между 3 и 4 минути. Попълват се лични данни, симптоми, придружаващите заболявания, а това изисква време, обясни проф. Балтов.

Ивайло Стойчев, специалист по информационни системи обясни как точно работи порталът за COVID-19:

Данните се подават през таб "клинично протичане". Когато получим информация от ковид отделението, въвеждаме дата на постъпване на пациента, клинично протичане на болестта, симптоми, необходимост от интензивна реанимация, провеждане на дихателна реанимация, въвеждаме придружаващите заболявания, а след като пациентът бъде изписан имаме възможност за три статуса – излекуван, насочен за домашно лечение и починал. Нямаме технически проблеми със системата, работи стабилно, информацията се подава своевременно".

Проф. Балтов съобщи, че ковид отделението и двете реанимации - детска и за възрастни - продължават да работят за пациенти с коронавирус. Засега нови заболели не са постъпили. По думите му в София процесите затихват, но има огнища на няколко места в България. Той изрази надежда, че в най-скоро време ще бъдат овладяни, защото когато има един положителен пациент в среда, около него неминуемо се заразяват до 10 души.

70% от хората с COVID-19, които са били на апаратна вентилация, са лекувани в "Пирогов", съобщи шефът на спешната болница. Той допълни, че всеки спешен случай, постъпил в лечебното заведение, се изследва с PCR, който излиза в рамките на 24 часа. 

В момента на домашно лечение са 7 души от персонала на "Пирогов", всички други са приключили с карантината и са се върнали на работа, каза още проф. Асен Балтов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!