Проф. Байкова: Рязкото ограничаване на яденето след празниците е стрес за организма

OFFNews 18 април 2023 в 09:46 1277 0

проф. Донка Байкова

Снимка Скрийншот

проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика

След празниците не преминавайте веднага към ограничаване на храненето и консумация само на плодове и зеленчуци, защото резките промени в модела на хранене са стрес за организма”. Това препоръча в интервю за БГНЕС професорът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Тя съветва козунакът да се консумира в отделен хранителен прием на закуска или между основните хранения с по-лека напитка - кафе, чай или разреден айрян. 

Добре е зеленчуците да бъдат приемани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, за да не приемаме от химическите съединения, с които се обработват плодовете при тяхното отглеждане. Плодовете могат да бъдат печени, сурови, във всякаква форма, но да не прекаляваме с тях”, съветва диетологът, след което припомни, че по време на празниците, както на Великден, така и на всеки тържествен повод, е добре да имаме предвид, че между отделните хранения трябва да има задължителна почивка за стомаха, препоръча диетологът. 

Според проф. Байкова чаша смути или изцеден сок, разредени с малко вода, са добро начало на деня.

След това приемаме някакъв зеленчук, плод, т.н. салата, предястие, ордьовър, и вече след това може да се консумира и някаква алкохолна напитка – една чаша за наздравица. След около 30 минути започваме с поднасяне на кулинарните шедьоври, като можем да опитаме от няколко неща по малко, но отново с интервали от време, обясни тя.

Диетологът съветва обядът да е с по-леки гарнитури, препоръчва се да се избягват картофената салата с майонеза, както и руската салата.

„В момента има много зеленолистни растения, които могат да бъдат сервирани. След половин - един час е добре да бъде консумиран и десертът”, каза още Донка Байкова. И напомни, че е добре да се избере по един вид алкохол, като отново не се прекалява с него.

„Всеки орган в човешкото тяло при свръхнатоварване може да отключи някакъв болестен процес, което при храносмилателната система е рисково, защото стомахът и червата синхронно си поддават сигнали и може да отключи заболяване, което да ни почерни празника”, обясни още професорът по хранене и диететика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки