Проф. Асен Гудев: 8 от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени

OFFNews 03 юни 2022 в 08:56 1700 0

8 от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени, както и 9 от 10 инсулта, каза по БНР проф. Асен Гудев, председател на дружеството на кардиолозите в България.

Той акцентира върху преждевременната смъртност до 65 години, като подчерта, че трябва да се насърчават младите хора да не започват да пушат, защото това е инвестиция не само за здрава и ефективна работна ръка, но и за бъдещето.

"Не можем да си позволим да губим хората в продуктивна, в активна възраст с картината на внезапна смърт. Много често първата и единствена проява на болестта е смъртта", коментира специалистът.

Според него демографската криза само с констатации няма как да бъде преборена. Трябва да се вземат достъпни, реални мерки, които не изискват много средства.

Кардиологът припомни, че тютюнопушенето, високото кръвно налягане, високият холестерол са основни рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Физическата активност има отношение не само към физическото, но и към психическото здраве – това е вентилация на емоцията, подчерта още Асен Гудев.

Днес в столицата се провежда експертен форум на тема „Устойчив сърдечно-съдов план за България – възможности и предизвикателства“.

Събитието се организира от Дружеството на кардиолозите в България, съвместно с Българското дружество по интервенционална кардиология и съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.

По време на срещата ще се обсъдят възможностите за прилагане на Плана за действие на ЕС за борба със сърдечно-съдовите заболявания у нас и националните здравни политики в тази сфера. В дискусията ще се включат водещи български и европейски специалисти, представители на институциите, на съсловните, браншовите и търговски организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews