Проф. Аргирова: Понижаването на заразените е лъжливо. Ще има пик по Великден

OFFNews Последна промяна на 18 април 2021 в 13:09 28976 1

Ще има пик на заразени около Великден. Има малко лъжливо понижаване. Антителата срещу ваксините успяват да неутрализират, макар и в различна степен. Ние година и 4 месеца сме с един щам. Ваксините, които се произвеждат днес ще бъдат ефективни, едва ли ще се наложи 2 пъти в годината да се сменят ваксини. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите ѝ е всички хора не искат втора доза на ваксината на "Астра Зенека".

"Налице е световна търговска война, с Джонсън и Джонсън става същото. Всички ваксини имат нежелани ефекти. Не трябва да се смесват ваксини, хора с първа игла на "Астра Зенека" да си поставят втора игла с РНК ваксина. Освен антитела имаме и клетъчен имунитет. 2 или 3 месеца трябва да минат след преболедуване, за да може един човек да се ваксинира. Добре е всеки да си види антителата, съществуват и тестове за клетъчен имунитет", категорична бе проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ Национален оперативен щаб за борба с коронавируса трябва да има, който трябва да прави разбор ежедневно или през няколко дни.

Според нея хората не са уверени, че навреме се отваря и затваря.

"Медицински експертен съвет продължава да съществува и не е разпуснат. Очаквам коренно различен щаб", добави проф. Радка Аргирова.

Тя коментира и информацията за изолиране на български вариант на коронавируса от 2 лица в България.

"Този нов мутант е идентифициран точно, но трябва да се потвърди. Непрекъснато ще има нови варианти", допълни проф. Радка Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови