Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Аргирова: Има нова мутация на коронавируса, която го прави по-агресивен

Пациентите, щом не се почувстват добре, веднага да потърсят медицинска помощ, призова вирусологът

OFFNews 18 ноември 2021 в 10:02 11046 4

Снимка Архив/БТА

Този вариант на вируса е изключително агресивен. През последните дни беше докладвано, че в централната му част има нова мутация, което обуславя по-голяма му инфекциозност и по-лесното заразяване на хората.

Това каза по bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ страната вече излиза от четвъртата вълна, но това се случва по-бавно.

Според проф. Аргирова хората много късно търсят лекарска помощ, а нещата се развиват бързо:

"Получават нещо като грип, не се самоизолират, не се лекуват, след един ден получават задух, пневмония и стигат до реанимация. Призовавам пациентите, щом не се почувстват добре, веднага да потърсят медицинска помощ. В процеса на самолечение човек разнася вируса, заразяват се уязвими индивиди, а у нас ги има много, защото сме с ниско ниво на ваксинация срещу COVID-19", каза вирусоложката и допълни, че този вариант на вируса е много по-смъртоносен за неваксинираните.

Проф. Аргирова отрече тезата, че ако нямаш реакция след ваксинация, значи не си изградил антитела. По думите ѝ организмът изгражда защита, дори без поява на някакво неразположение.

Тя препоръча на хората, които искат да проверят дали след ваксинацията са изградили антитела, да се тестват не по-рано от 3 седмици след завършена имунизация.

Вероятно до месец ЕС ще има положително становище за издаване на цифров сертификат за антитела, каза още проф. Радка Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

5

yoghurt

18.11 2021 в 13:01

Белег за разумност е способността на човека за уравновесено водене на дискусия, а не първосигнално отхвърляне на неудобната теза. Иначе камъните наистина биха били една доста по-икономична алтернатива, пред ползването на човешкия мозък. Уви, за някои е доста удобно да насаждат емоция вместо разсъдливост, превръщайки способността за самостоятелно мислене практически във хвърляне на камъни.

2000

4

DYDYE

18.11 2021 в 12:31

До kokoten:

Самият факт , че си позволяваш да обиждаш , обзет от злоба е достатъчно да се впише като страничен ефект от ваксината :)
Като преболедувал съм в правото си да имам сертификат.
За да не се насажда такава злоба искам хората да бъдат разделени на защитени и незащитени , а не на " маркирани" и не ваксинирани .
И накрая - да направим един експеримент ...
Като се навършат седем месеца от последното ти боцкане да влезем като доброволци в някое ковид отделение - само с по една маска престилка и ръкавици за 5 часа и да видим какво ще стане......

2000

2

DYDYE

18.11 2021 в 11:55

Госпожо професор,
дори и жителите на Филиповци разбраха, че мутациите произтичат (са следствие ) на експерименталните течности , които вие наричате "ваксини". Те вдигат и процента на заразените .
Един преболедувал човек с антитела и Т клетъчен имунитет не произвежда мутации и не "ръси" зараза около себе си .

11300

1

yoghurt

18.11 2021 в 11:11

Слава Богу! Кривата на всеки вирус е същата, исторически - от по-смъртоносен в началото на една епидемия, към по-заразен в краят й. Пред вид обективното неспазване на мерките у нас, ниският процент на ваксинация, а и общественото пренебрежение към цялата полит. акция, сега трябваше да сме в някакъв апокалипсис - когато миналият месец започна нарастването на случаите, не би следвало така бързо да отшуми цялата история, трябваше в момента да набере инерция - плюс това дойде и застудяване, и всичко... Вместо това, чуваме че в страни със 70% - 100% ваксинирани като Дания, Великобритания, Израел или разбра се - Гибралтар, отново въвеждат мерки. Докато у нас, макар и трудната ситуация в болниците - къде не е трудно при епидемия - страната ни функционира. Макар импри 20 процента ваксинирани. Има нещо силно нередно в цялата тази каша от противоречащи си факти. Пред вид това, институционалните клещи които ни вкарват, (изглежда натискът от чуждите институции над нашите политици е чудовищен) - само могат да отвратят хората допълнително.
 
X

Подкастът на OFFNews