Проф. Александрова: Ваксините защитават от новия подвариант на Омикрон

OFFNews 27 септември 2022 в 09:42 818 0

проф. Радостина Александрова

Снимка Архив/БТА

проф. Радостина Александрова, вирусолог

Новият подвариант на Омикрон, известен с името Кентавър има доста различия с уханския вариант на COVID-19, но ваксините осигуряват защита срещу него. Това каза вирусологът проф. Радостина Александрова по БНТ.

Изследвания показваха, че един месец след поставяне на трета доза COVID ваксина все още имаме имунна защита. Според проучвания около 29-35 от моноклоналните антитела за лечение на инфекцията са загубили ефективността си при новите подварианти, но 59% от тях все още се прилагат успешно, посочи тя.

Проф. Александровска съобщи повече подробности за подварианта Кентавър. По думите ѝ той е получил името си след публикация на потребител на Туитър. За първи път този вариант е бил открит в Индия в края на месец май, а в средата на юли 1/3 от случаите са били с него.

Дали става по-безопасен не мога да кажа категорично, но неговата цел е да се разпространява по-добре. На последния брифинг на СЗО беше отчетено, че 2/3 от световното население е ваксинирано, 3/4 от възрастните и здравните работници са имунизирани. До голяма степен отстъплението на вируса се дължи на това, че сме по-добре защитени от него, каза проф. Александрова.

По думите ѝ няма сериозна разлика в симптомите при новия подвариант, но смъртността чувствително намалява и причината е, че голяма част от хората са преболедували или ваксинирани, посочи тя.

Уморихме се от темата "COVID-19", но вирусът не се уморява, жизнен е продължава да се променя. Както обявиха и от СЗО пандемията не е приключила, но краят ѝ се вижда, каза проф. Радостина Александрова и препоръча хората, които са със съпътстващи заболявания да се ваксинират както срещу COVID, така и срещу грип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!