Продавачите също влизат в 3-та фаза. Хора от списъците често не се явяват за ваксинация

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2021 в 09:53 2132 0

Богдан Кирилов

„В първоначалния етап на ваксинационната кампания винаги сме зависими от пристигащите дози. През последните дни наблюдаваме, че пристига значително по-голямо количество от тях. Затова разрешихме да се включат участници и от четвъртата фаза на имунизация срещу COVID-19. Оттук нататък ще е важно да се следва строгата организация”.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов в предаването "Здравей, България" в коментар на темата защо служители на големи компании са предвидени за ваксинация преди тя да е приключила за уязвимите групи. "От думите на Кирилов стана ясно, че много от записалите се в списъците за ваксинация хора от II и III фаза не се явяват на място:

„Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от РЗИ-тата дати за ваксиниране, което значително затруднява процеса."

В трета фаза попадат „служители, поддържащи основни дейности в обществения живот”. Ето как Кирилов коментирам защо там са попаднали и IT компании например:

„Това е доста широко понятие. Затова и не бяха разписани попадащите в тази фаза конкретно във ваксинационния план. Това, с което се стартира - със служители в МВР, Министерството на отбраната, ВиК, АЕЦ „Козлодуй, журналистите, както и хората от изборната администрация."

„Продавачките в магазин също могат да бъдат включени в тази фаза. Необходимо е да бъде създадена организация и от техния работодатели. Постоянно се получават запитвания. Те се разглеждат и се създава организация за имунизацията”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата.

По думите му ваксинационната кампания е сериозно предизвикателство в световен мащаб и затова всичко се случва изключително динамично. „Тези фази, които стартират – първа, втора, трета, не трябва да приключат, за да започне следващата. Всеки желаещ от фаза три може да бъде ваксиниран във всеки момент”, посочи Богданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови