Защо IT компании и банки попаднаха във фаза 3 на ваксинацията

OFFNews 18 февруари 2021 в 11:42 8326 0

В трета фаза са включени всички, които са ангажирани с функционирането на обществото, млади има и в армията, и в МВР, не можем да спрем обществения живот. В тази група попадат и служителите от ВИК и АЕЦ "Козлодуй". Това обясни председателят на Националния ваксинационен щаб  проф. Красимир Гигов в отговор на въпрос дали младите служители на IT компании, които работят дистанционно, трябва да се ваксинират с предимство в трета фаза. 

Интересът към обхвата на тази фаза беше предизвикан от информация за подадени списъци от големи компании, които имат и конкретно определени дати и часове за имунизации с приоритет. Става въпрос за технологични компании, банки, мобилни оператори. На въпрос на OFFNews ден по-рано от здравното министерство уточниха, че телекомуникационните компании влизат в групата "критична инфраструктура" и тъй като дейността им е свързана с нормалното функциониране на обществения живот, се ваксинират приоритетно. На въпрос дали IT  компаниите също влизат в тази група, не получихме категоричен отговор. По повод информацията за подадени списъци от банки за ваксиниране в трета фаза, от МЗ уточниха, че ще бъде извършена проверка.

На днешния брифинг на здравните власти проф. Мутафчийски коментира защо ВМА прави ваксинации на служители на IT компании в 3-та фаза така:

"Трета фаза обхваща хората, които са от критичната инфраструктура за функциониране на обществените процеси. Това е една много голяма група, която може би не е съвсем коректно изредена в заповедта. Дори си направих труда да проверя. IT компаниите попадат в групата, както и медиите. ВМА спазва строго препоръките на ваксинационния щаб. IT компаниите, които може би споменавате, са директно свързани с Информационно обслужване, Министерство на здравеопазването и НЗОК.

Шефът на ваксинационния щаб проф. Гигов уточни, че групите, включени в отделните фази, се обсъждат от щаба и така се определя в коя фаза на ваксинациите ще бъдат. Водещ принцип е имат ли отношение към правилното функциониране на обществото, дали са включени в постановлението за стратегически обекти. Той обаче не даде отговор дали продавачите в хранителните магазини са част от групите, подсигуряващи нормалното функциониране на обществения живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови