Превенция на здравето чрез подобряване на качеството на въздуха искат медици

OFFNews 22 ноември 2022 в 12:14 547 0

Александър Симидчиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение „Въздух и здраве“

Лекари от различни медицински специалности се обединяват да работят за превенция на здравето чрез подобряване на качеството на въздуха в България. Това обяви днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Видин д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение „Въздух и здраве“.

Д-р Симидчиев и представителят на сдружението в дунавския град - пулмологът д-р Иво Илиев, бяха модератори на дискусия на тема „Въздух и здраве - общество под угроза". 

Праховите частици са основен показател за качеството на въздуха, тъй като са най-често срещнатият му замърсител, който краткосрочно и дългосрочно влияе върху здравето ни. Те са смес от твърди частици и капчици с различна големина. Основен източник на замърсяване са емисии от изгарянето на гориво от превозните средства с двигатели с вътрешно горене, изгарянето при производството на топлина и електрическа енергия (битово отопление с твърдо гориво и електроцентрали на въглища), изгарянето на отпадъци, обясни д-р Симидчиев.

Участниците в дискусията се обединиха около идеята гражданите, лекарите, обществеността да изискват национална политика, насочена към намаляване на вредните емисии. Подобни политики в европейските държави доказано са довели до подобряване здравето. Затова и е необходимо провеждането на широк обществен дебат за чист въздух и подобряване на общественото здраве и качеството на живот, посочи д-р Александър Симидчиев.

В проявата участваха лекари, представители на ръководствата на медицински заведения и центрове, на общините от Видинска област, лекари, еколози и журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови