Пилософ подаде оставка, тръгва си от Фонда за деца на 6 март

OFFNews 24 февруари 2017 в 12:17 2858 0

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ ще напусне поста си на 6 март. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

След като вчера стана ясно, че Пилософ ще бъде освободен от поста си, от ведомството обещаха до края на вчерашния ден да съобщят официално мотивите за уволнението му. 

В същото време самият Пилософ разбра от медиите за решението на министерството. 

От Министерството на здравеопазването съобщиха днес, че директорът на Фонда сам е подал оставка днес след искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев.

Официално Пилософ ще бъде освободен от поста на 6 март, като дотогава той ще трябва да предаде поста на новия директор, чието име не се споменава в съобщението. 

Повод да бъде поискана оставката на Пилософ стана случаят с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине за трансплантация в Германия, но заминаването беше временно спряно заради проблеми с документацията във Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването. 

Фондът за лечение на деца в чужбина одобри заявлението на семейството му за финансиране на лечението в Германия. От Министерството на здравеопазването обаче не одобриха т.нар. формуляр S2, който гарантира, че държавата ще плати средствата за лечението в чужбина, като решението е взето от зам.-министър Атанас Кундурджиев.

От здравното министерство насочиха момчето за консултация и трансплантация в Правителствена болница въпреки възраженията на семейството и въпреки липсата на голям опит с извършване на трансплантации на деца.

От министерството обясниха, че проблемът е дошъл заради пропуски в документацията, допуснати от шефа на Фонда. 

Байрям беше прегледан в болница "Лозенец", откъдето излязоха със заключението, че състоянието му е добро и трансплантацията може да бъде извършена и у нас, но заради създалото се напрежение момчето ще замине за лечение в Германия. 

Проф. Владимир Пилософ беше назначен на поста през април 2016 г. от бившия здравен министър Петър Москов, след като предишният Павел Александров беше арестуван и обвинен в злоупотреби, които и до днес не са доказани.

През последните месеци членове на Обществения съвет на Фонда алармираха за проблеми в работата на Фонда и подменени решения, заради което се забавя лечението на много болни деца, и напуснаха постовете си във Фонда в знак на протест, а родители поискаха оставката на Пилософ.

От своя страна, Пилософ и Москов отричаха да има проблеми във Фонда и уверяваха, че той работи по-добре с новото ръководство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови