Pfizer и BioNTech започват изпитвания на ваксина срещу Омикрон

Янка Петкова 25 януари 2022 в 16:45 2652 1

Pfizer и BioNTech обявиха във вторник, че започват клинични изпитвания на ваксина срещу Омикрон, съобщи CNN.

Проучването ще оцени ваксината за безопасност, поносимост и нивото на имунния отговор, както като първична серия, така и като бустер доза, при 1420 здрави хора на възраст от 18 до 55 години.

Изследването е разделено на три групи. Участниците в първата група са имунизирани с първата ваксина на Pfizer/ BioNTech най-малко 90 до 180 дни преди проучването. Те ще получат една или две дози от ваксината срещу Омикрон.

Доброволците от втората група са получили три дози от текущата ваксина на Pfizer/BioNTech най-малко 90 до 180 дни преди проучването. Те ще получат една доза от първата ваксина или от ваксината срещу варианта Омикрон.

Участниците в третата група не са имунизирани срещу COVID-19. Те ще получат три дози от новата ваксина срещу Омикрон.

Ваксината срещу новия вариант също ще се прилага като доза от 30 микрограма.

„Макар данните показват, че бустерите продължават да осигуряват високо ниво на защита срещу тежки заболявания и хоспитализация при новия вариант, ние признаваме вероятността тази защита да отслабне с времето и сме готови с потенциална ваксина срещу Омикрон", казва Катрин Янсен, старши вицепрезидент на Pfizer и ръководител на отдела за изследване и развитие на ваксините.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви преди месец, че ако е необходима нова ваксина за варианта Омикрон, компанията ще има такава през март. Говорител на Pfizer обаче потвърди, че компанията вече е започнала да произвежда тази ваксина.

По-рано компаниите обявиха, че очакват да произведат четири милиарда дози от ваксината Pfizer/BioNTech през 2022 г. и този капацитет няма да се промени, ако е необходима адаптирана ваксина.

Все пак производителите подчертават, че хората, които са получили бустерни дози от настоящата ваксина, "поддържат високо ниво на защита срещу Омикрон, особено срещу тежки заболявания и хоспитализация".

Ново лабораторно проучване, което предстои да бъде публикувано, предполага, че антителата срещу варианта Омикрон остават стабилни четири месеца след третата доза от ваксината Pfizer/BioNTech.

„Нови данни за ефективността ще ни информират за продължителността на защитата, потенциалната нужда от допълнителна доза в по-късен момент и дали е необходима модифицирана ваксина за Омикрон“, се казва в проучването на изследователи от медицинския клон на Тексаския университет, цитирано от CNN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!