Петко Салчев: Болниците трябва да бъдат компенсирани за надлимитна дейност заради коронавируса

Кандидат-шефът на НЗОК обяви приоритетите си пред здравната комисия

OFFNews 12 март 2020 в 10:42 1096 0

Водени са разговори с МЗ за компенсиране на болниците при надлимитна дейност в условията на коронавирус. Това съобщи при изслушването си за управител на НЗОК единственият кандидат проф. Петко Салчев.

„За да стане това обаче, трябва да имаме яснота за реалната ситуация“, уточни той.

Със 14 гласа "за" и 7 "въздържали се" парламентарната здравна комисия прие кандидатурата му за нов управител на НЗОК.

"Ще работим съвместно с МЗ за по-бързо въвеждане на националната информационна здравна система – електронната рецепта и електронното направление", каза още той.

Сред другите му приоритети ще бъдат публичният контрол върху дейността на Касата; майчиното и детско здравеопазване; подобряването на здравната грижа за възрастните, рисковите групи и намаляването на ражданията със секцио, които в момента са 45% от всички раждания.

Проф. Салчев се обяви за по-строг контрол върху изразходването на средствата и качеството на предоставяните здравни услуги. Според него може да се въведат стимули за качество. По думите му в лекарствената политика предимство трябва да имат пациентите със социалнозначими заболявания.

Салчев заяви, че не предвижда значителни промени в структурата на НЗОК.

Парламентът ще гласува кандидатурата на проф. Петко Салчев на заседанието си в петък. Мандатът на досегашния шеф на Касата д-р Дечо Дечев изтича днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови