Педиатър: Децата боледуват по-леко, по-добре е да останат вкъщи

За профилактика да се дава витамин Д около 400 единици дневно и витамин С

OFFNews 17 март 2021 в 11:12 1908 0

Снимка Архив

Нека да успокоим родителите, в сравнение с възрастните децата боледуват по-леко. И при тях основният симптоми е температурата, трябва да се тестват и да си останат вкъщи, каза по БНР педиатърът д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в болница Токуда.

Той не отрече, че може да има и по-тежки случаи, но увери, че те са много по-малко. В САЩ според статистиката само 0,08% от всички починали са деца, коментира педиатърът.

Д-р Лисички посъветва при всички случаи да се посети педиатърът, за да се пусна тест.

"Ние не работим с болни деца с коронавирус, но броят наистина нараства доста. Причината е явно в британския вариант“, каза той и посочи, че по-често боледуват учениците, но има и случаи на деца на 5-6-годишна възраст.

Той потвърди, че вече са започнали клинични проучвания на "Модерна" върху деца, за създаване на ваксини. По думите му те са разделени в две възрастови групи - от 12 до 18 години и от 6 до 12 години. В първата група се планира ваксинациите да започнат до края на лятото, а при втората - до края на годината. Под 5-годишна възраст не бива да бъдат ваксинирани, защото по-рядко боледуват и не е етично да се имунизират", поясни още д-р Лисички.

По думите му със затягането на мерките трябва да се намери баланс между физическото и психическото здраве при децата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС