Пациентските организации застанаха зад болните в протеста им срещу мораториума за нови лекарства

OFFNews 04 декември 2017 в 14:08 1989 1

Пациентски организации подкрепиха протеста "Не! на мораториума върху лекарствата и новите терапии". Те застанаха зад инициаторите му - Аделина Банакиева, която е с онкологично заболяване, и Любов Любомирова с официална позиция, изпратена до медиите днес от пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Недоволството избухна, когато Народното събрание прие спорно предложение през 2018 г. НЗОК да не плаща нови терапии, да не сключва договори с нови болници и договори за нови клинични пътеки и отделения. По отношение на лекарствата мораториумът засяга 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата. Това ще засегне тежко болни пациенти, например онкоболните.

"Пациентските организации "Заедно с теб" не подкрепяме предложения мораториум на финансирането на нови молекули за 2018 г. Считаме, че това е политическо безумие и е заплаха за живота на пациентите", се казва в позицията.

Лекарите трябва да решат с какви медикаменти да лекуват, не е работа на политиците да налагат забрани, смятат те и недоумяват как е възможно да се вземат решения по толкова непрофесионален начин.

Те търсят защита на правата на пациентите от президента ген. Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и премиера Бойко Борисов и искат те "да спрат това безумие".

"Факт е, че НЗОК е финансова институция, която разполага с фиксиран бюджет, но е недопустимо пациенти с тежки заболявания, в това число: остра левкемия, рак на белия дроб, повторно възникнал рак на гърдата, ревматоиден артрит, белодорбна фиброза и др., да стават жертва на невъзможността на институциите да контролират разходите на публични средства", се казва в позицията, подписана от председателя на "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Първият протест на недоволните от решението на депутатите бе на 28 ноември. Следващият е на 9 декември от 11 ч. пред сградата на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews