Пациенти искат от президента да наложи вето върху мораториума за нови лекарства

OFFNews 03 декември 2017 в 10:17 2153 0

Национална пациентска организация ще внесе искане до президента Румен Радев да наложи вето върху мораториума за заплащане на нови лекарства от НЗОК през 2018 г., съобщи председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев. 

Текстовете бяха приети в рамките на законопроекта за бюджета за догодина. 

Според приетите текстове Касата няма да плаща нови лекарства, няма да сключва договори с нови болници и договори за нови клинични пътеки и отделения през 2018 г. 

Мораториумът за лекарствата засяга 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата. Това ще засегне тежко болни пациенти. 

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд заради мораториума.

"Политиците решиха, че вместо да хванат крадците, ще накажат болните хора като със закон въвеждат забрана да се купуват нови лекарства. Смятам, че това е огромна грешка", коментира Хасърджиев пред Нова телевизия. 

"През следващата седмица ще сезираме президента с молба да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани да имат достъп до нови терапии", каза той. 

Хасърджиев поздрави властите за акцията, при която бяха задържани 7 души за злоупотреби с онколекарства. Става въпрос за престъпна група, която се е занимавала с изнасяне в чужбина на лекарства за онкоболни, които са били изписвани на нуждаещи се хора в страната.

Бившият здравен министър Стефан Константинов опонира на Хасърджиев за мораториума за новите лекарства, като посочи, че не бива те да се приемат за спасение на всяка цена. 

В мораториума има два компонента – първият е за срещу нови болници, нови дейности – никой не може да се оплаква, че в София няма да се разкрие 115-а болница, която с нищо няма да допринесе за по-доброто обслужване на пациентите, а за източването на Здравната каса. Проблемът с дейностите в малките градове беше решен в парламента – там, където няма дадена дейност ще може да се разкрие, посочи Константинов.

Темата за лекарствата е малко по-сложна – приемам доводите и на двете страни, но ще напомня една история от 2000 г. Появи се едно ново лекарство за болки, ревматизъм, противовъзпалително и лекарите започнаха да го изписват, защото беше уникално лекарство, преминало всички изпитания. Четири години по-късно се разбра, че лекарството е довело до тежки увреждания на съдовете, много хора загинаха – между 80 000 и 1400 000 души пострадаха и то беше спряно, каза той.

Да не плачем, че лекарство, което е получило тази или миналата година разрешение за употреба не може веднага да се реимбурсира. За сигурността на пациентите е по-добре да има дебат за това какво се случва следващата година, каква трябва да е системата, че да не се налага да се прибягва до такива екстремни мерки, подчерта бившият здравен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!