Депутатите одобриха бюджета на НЗОК, приеха мораториума за нови лекарства

OFFNews 29 ноември 2017 в 19:30 4447 0

Депутатите приеха на второ четене бюджета на Здравната каса за 2018 г. 

Бюджетът на НЗОК беше приет със 103 гласа „за“, 66 „против“ и 7 – „въздържал се“.

Депутатите приеха и спорното предложение НЗОК да не плаща нови лекарства, да не сключва договори с нови болници и договори за нови клинични пътеки и отделения през 2018 г.

Срещу промяната се обявиха депутатите от опозицията, а пациенти излязоха на протест. Мораториумът за лекарствата засяга 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата. Това ще засегне тежко болни пациенти. 

Очаква се от въвеждането на мораториума да бъдат спестени около 25 млн. лева. 

По-рано днес пък омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще ако предложението бъде прието, ще сезира Конституционния съд. 

В рамките на дебата стана ясно, че според ГЕРБ идеята на мораториума е да се спечели време, за да се прокарат нови промени, с които начина на заплащане на терапиите да се измени - да се плаща не за отделни лекарства, а за терапевтичен резултат.

Такова обяснение даде председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

Тя подчерта, че с налагането на мораториума ще се гарантира по-ефективно изразходване на бюджета за лекарства.

Мораториумът за разкриване на нови дейности в болниците беше леко смекчен, като той няма да засяга малките населени места, където съответните услуги не се предлагат.

От опозицията обявиха, че приемането на мораториума е признание за безпомощност от страна на управляващите. 

Бюджетът на НЗОК за догодина ще е 3,8 млрд. лева. Касата получава с 400 млн. лева повече в сравнение с тази година, като почти цялата сума ще отиде за болнична помощ. 

Парите за извънболнична помощ бяха увеличени с 27 млн. лева, като те идват от резерва на НЗОК. Предложението беше обсъдено по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова, като между първото и второто четене беше внесено в парламента. 

Средствата за първична извънболнична помощ за догодина се увеличават със 7 млн. лева, парите за специализирана извънболнична помощ - със 7 млн. лева., с 3 млн. лв. ще е по-голям бюджетът за медикодиагностичните дейности и с 10 млн. лв. - този за стоматологична дейност.

Заради тази промяна резервът на Касата ще стане едва 87 млн. лева - едва около 3% от бюджета при резерв до тази година в размер на 10% от бюджета на НЗОК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови