Пациентска организация: Алцхаймер трябва да се признае за увреждане

Близо 100 хиляди българи страдат от деменция

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2020 в 14:06 750 0

Болестта на Алцхаймер трябва да се признае за увреждане. За това настояват от Международната Алцхаймер организация. Според тях са необходими драстични подобрения в средата на  живеещите с деменция.

Повод за изявлението е Международният ден, посветен на борбата с болестта на Алцхаймер - 21 септември.

Международната Алцхаймер организация призовава деменцията да бъде категорично призната от правителствата като увреждане в световен мащаб, включително като част от националните планове за справяне с предизвикателствата около деменцията, за да се гарантира, че терапевтичните ползи от добре изработените политики за деменцията се усещат от хората живеещи в домовете си, в заведенията за грижи и в дневните центрове, в болниците и обществените сгради и пространства.

Близо 152 милиона души по света се очаква да бъдат засегнати от деменция до 2025 г. и болестта е петата водеща причина за смъртност по света, като все още редица страни сериозно изостават с изграждането на достъпна среда за хората, живеещи с деменция. Българите, които страдат от някакъв вид деменция, са около 100 хиляди, над 50% от тях са с Болест на Алцхаймер. Като се добавят и близките им, които се грижат за тях, поне два пъти повече са засегнатите, а местата за настаняване и персоналът в домовете за дементно болните са недостатъчни, по мнение на специалистите, съобщават от организацията.

Ако деменцията бъде призната за увреждане, ще се гарантира, че ще бъдат изработвани политики, подобно на тези през последните 30 години, предназначени за подобряване на живота на хората с физически увреждания, като наличие на достъпни асансьори, рампи, сигурни места за пресичане и други улеснения, налични по целия свят.

Изпълнителният директор на Международната Алцхаймер организация Паола Барбарино коментира, че първата цел в плана на СЗО е 75% от държавите членки да са разработили или актуализирали националните политики, стратегии, планове или рамки за справяне с деменцията до 2025 г. До момента само 30 държави членки от 146 са постигнали тази цел. Анализът на тези планове, достъпни чрез уебсайта на Международната Алцхаймер организация, показва, че само около 25 % от тях в момента включват проектиране на улеснения за хора с деменция, заяви още тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !